Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bleiburg ili Jasenovac?


Fotografija ulaza u logor Jasenovac iz Drugog svjetskog rata.

Predsjedništvo hrvatskog Sabora odvojilo je za sponzoriranje komemoracije na Bleiburgu 65.000 eura, a za sponzoriranje komemoracije u Jasenovcu osigurano je pet puta manje novca, što je izazvalo ogorčenje dijela hrvatske javnosti.

Odluka predsjedništva hrvatskog Sabora da za organizaciju komemoracije na Bleiburgu dodijeli 500 tisuća kuna, a dok je za komemoraciju u Jasenovcu preostalo svega 100 tisuća kuna, izazvala je veliko ogorčenje u dijelu hrvatske javnosti. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić upozorio je da je Jasenovac – za razliku od Bleiburga – najveće stratište u Drugom svjetskom ratu – i to u cijeloj regiji.


“Ali – treba reći i jednu istinu. Nijedan poginuli u Jasenovcu nije kriv ni za jednog na Bleiburgu. Ali mnogi na Bleiburgu su krivi za mnoge u Jasenovcu. I to treba biti jasno.”


Na ovu odluku predsjedništva Sabora najoštrije su reagirali antifašisti. Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske dr. Vesna Čulinović – Konstantinović za naš radio kaže:


“Hrvatski Sabor koji mora djelovati u skladu sa Ustavom i našim pozitivnim zakonima, po kojima su svi građani jednaki, ovakvom raspodjelom novca antifašiste i žrtve ustaškog terora svrstava u mnogo nižu kategoriju od onih poginulih nakon Bleiburga.”


Ravnateljica Javne ustanove”Spomen-područje Jasenovac” Nataša Jovičić kaže za naš radio kako je za mogućnost da i Sabor sponzorira jasenovačku komemoraciju saznala tek iz medija, a da se komemoracija žrtvama jasenovačkog logora, kao dio redovitih aktivnosti jasenovačkog spomen – područja, inače redovito financira iz godišnjih sredstava koja preko Ministarstva kulture dolaze iz državnog proračuna:

“Nismo znali da u Saboru postoje sredstva za komemoracije. Da smo znali, sigurno bismo pitali, jer bi to oslobodilo naše materijalne troškove za druge svrhi i pomoglo bi nam – naravno! Međutim, ja sam sigurna – da smo se mi obratili sa budžetom i zahtjevom, da bi Sabor nama to odobrio. Ja sam to sigurna.”


Hrvatski Sabor je od 1990. godine naovamo pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu. Na tom mjestu su svibnja 1945. godine Englezi zarobili ostatke različitih kvislinških formacija i civile koji su se s njima povlačili i predali ih partizanima. Prema nekim procjenama, u sljedećim mjesecima nekoliko desetaka tisuća ih je likvidirano, a na spomen na likvidirane domobrane i ustaše 15. svibnja svake godine održava se komemoracija za čiju organizaciju Sabor donira sredstva, ove godine inkriminiranih 500.000 kuna. U Jasenovcu se svake godine 21. travnja održava komemoracija na spomen između 100.000 i 120.000 žrtava tog logora – Srba, Židova, Hrvata, Roma i drugih. U Jasenovcu jedne godine hrvatsku državu zastupa predsjednik, druge premijer, a treće predsjednik Sabora.. Kako je ove godine – preciznije u nedjelju, red na predsjedniku Sabora, Sabor je ove godine sponzorirao i Jasenovac, što inače ne rade.

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je danas kako ne dovodi u koliziju komemoracije u Bleiburgu i Jasenovcu, i dodao da nije bilo nikakvih zahtjeva za financiranje manifestacija u Jasenovcu, a ako ih bude – da će Sabor za njih osigurati sredstva.


“Sad se pokazalo gdje ih srce vuče!” - tim je riječima odluku predsjedništva Sabora o sponzoriranju Bleiburga i Jasenovca komentirala za naš radio povjesničarka i donedavna predsjednica Savjeta “Spomen-područja Jasenovac” Zorica Stipetić. Stanje svijesti najbolje ilustrira tretman javnih medija, kaže doktorica Stipetić:


“Postoji na javnim medijima tretman Bleiburga koji se danima čuje na radiju: pozivi – dođite na Bleiburg, prijavite se za Bleiburg, to je cjelodnevni izlet i tako, a ovdje kod nas se ne vidi. Zatim, kada se prenosi Bleiburg, prenosi se koliko god on traje, sa usputnim razgovorima i slično, a nama se prenosi od 11 do 12, s time da svake godine skraćuju, pa više nije ni taj puni sat. A naravno da nema kao kod Bleiburga dva dana prije i na taj dan dokumentaraca, priča, sjećanja itd. Sve to Jasenovac nema, razumijete?! To je sasvim drugačiji emotivni i racionalni tretman u jednim te istim medijima!”

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG