Dostupni linkovi

Da li će biti odgođeno potpisivanje Sporazuma?


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU ratifikovan je 4. decembra 2007. godine.
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU ratifikovan je 4. decembra 2007. godine.

Iako je Parlament BiH usvojio zakone iz oblasti reforme policije, što je bio da ova država 28. aprila potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije, iz Brisela još nije stigla zvanična potvrda o potpisivanju ovog sporazuma.

Nakon što su usvojeni zakoni o reformi policije, BiH je ispunila i posljednji uslov, te se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU može očekivati 28. aprila, potvrdio je za RSE član Evropskog parlamenta Jelko Kacin. Sve navodni razlozi koji se spominju da bi potpisivanje eventualno moglo biti odgođeno za još jedan mjesec su nepotrebne špekulacije, kaže Kacin:

„Kako stvari stoje u ovom momentu, ja ne vidim nikakvu prepreku koja bi mogla udaljiti datum potpisivanja. Mandat od strane Komisije je dat, preduslovi su stvoreni, tako da ja očekujem da bi do tog potpisivanja svakako moralo doći. Naime, Sporazum postoji godinu dana, sve je tamo spremno - sem ako je problem u prevodu odluke koju su usvojila oba doma vašeg državnog parlamenta, onda je to stvarno problem. Ako nije moguće onih nekoliko rečenica prevesti u dogledno vrijeme, onda vaša država ima poteškoće. Ali ja mislim da to nije tako, da su to samo nepotrebne rasprave na ulici, ćaskanje, i da sve ide u pravom pravcu.“

Usvajanje zakona o reformi policije u Parlamentu BiH pozdravila su najznačajnija imena EU, među kojima komesar za proširenje Oli Ren, visoki predstavnik Havijer Solana, te ministri vanjskih poslova Austrije, Njemačke i Velike Britanije. Domaća politička javnost je podijeljena. Za neke je to lažna reforma bez suštinskih promjena, dok su je drugi doživjeli kao svojevrsni trijumf i pobjedu.

Premijer RS-a Milorad Dodik ističe da usvajanjem Zakona o reformi policije nije prekršen entitetski ustav, kako je to tvrdila opozicija:

„Naš cilj je bio da dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a stvoreni su sada svi uslovi za to, i da policija RS-a u ustavnom kapacitetu ostaje nepromijenjena, nedirnuta, i MUP RS-a, i svako ko ima imalo političkog poštenja mora da konstatuje činjenicu da je ta reforma provedena tako da policija RS-a ničim nije upitna i nije doveden u pitanje nijedan segment funkcionisanja policije RS-a.“

Nakon usvajanja zakona biće potrebno ispuniti dogovoreno i formirati 7 policijskih tijela, ali do promjene Ustava BiH u oblasti reforme policije neće se raditi ništa. Visoki funkcioner Stranke za BiH Beriz Belkić pojašnjava:

„Mogu ponoviti da su zakoni doneseni s amandmanom koji smo usaglasili i koji govori da će se lokalni nivo, dakle misli se na policiju, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanje odnosa između tijela koja se osnivaju ovim zakonom koji smo upravo donijeli i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture biti regulisani nakon reforme Ustava BiH, u skladu sa tri principa Evropske komisije - i to u dva temeljna zakona, a oni su zakon o policijskoj službi BiH i zakon o policijskim službenicima BiH. Ovi će se zakoni zasnivati na odredbama ustava i biće usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja ustava. Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.“

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH mora krenuti u provođenje potpisanog, što predstavlja lakši dio posla, smatra zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda državnog parlamenta Mladen Ivanić:

„Glavna obaveza biće porovođenje Sporazuma, a to su vrlo tehničke stvari - od toga u kom periodu ćemo ukinuti carine na robe iz EU, baviti se tim poslovima, malo popravljanjem pravnog sistema, bržim, efikasnijim izdavanjem zemljišnih knjiga, katastara i svih tih stvari koje su predviđene Sporazumom. A glavnina se odnosi na carine. Tako da ja očekujem da će u ovoj godini politika u BiH bivati više rutinska, manje ideološki uslovljena. Mislim da nije realno očekivanje oko neke velike priče o promjenama Ustava. I nadam se da ćemo vrlo brzo završiti primjenu ovog Sporazuma da bismo mogli da se pripremamo i borimo za status kandidata u EU.“

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju se trenutno prevodi na 23 jezika zemalja EU. Da bi stupio na snagu mora biti ratifikovan u svih 27 zemalja članica EU, što će trajati oko dvije godine. Ipak, put do zemlje kandidata članice je dug i zahtijevan, kaže pomoćnik direktora u Direkciji za evropske integracije BiH Amela Alihodžić:

„Sporazum sadrži tranzicioni prijelazni period i on iznosi za sve radnje koje su predviđene njime, šest godina od datuma stupanja na snagu. Potpisivanje treba da uslijedi uskoro, a stupa na snagu nakon što ga ratifikuju u svojim paralamentima sve države članice EU."

XS
SM
MD
LG