Dostupni linkovi

Trgovinski sporazum kao potvrda suvereniteta


Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

Nakon što je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naveo da će podržati potpisivanje sporazuma sa EU ako on bude dopunjen “rečenicom koja potvrđuje da je Kosovo sastavni i netuđivi deo Srbije”, otvara se pitanje zašto upravo ključni dokument u daljim evrointegracijama treba da bude taj koji potvrđuje suverenitet Srbije

Tim pre što je većim delom reč o trgovinskom sporazumu, a iz Evropske unije stižu signali da će ovaj dokument biti potpisan tačno u onom vidu kako je i parafiran, i u njemu neće biti nikakvih promena.

"Spreman sam da u slučaju da EU potvrdno odgovori na zahtev da sporazum bude dopunjen rečenicom koja potvrdjuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, odmah i najsnažnije podržim potpisivanje sporazuma", naveo je između ostalog premijer Vojislav Koštunica u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Ono što je međutim za upit, kada je reč o Koštuničinom uslovljavanju Unije, a što nam je potvrdio i izvor iz Ministarstva inostranih poslova, je činjenica da je reč, u najvećoj meri, o trgovinskom sporazumu i da je Vlada već potpisala nekoliko regionalnih sporazuma, kao što su oni o viznim olakšicama, readmisiji ili energetski sporazum, a koji su sa druge strane parafirani u formatu UNMIK – Kosovo i odnose se na Srbiju bez teritorije Kosova.

Funkcioner DSS Bojana Aleksić, međutim, kaže da trgovinski deo ugovora nije sporan, ali da mora biti definisano u kojim granicama neka zemlja ulazi u EU:


"Ono što je nama bilo poznato, kada je taj sporazum bio parafiran, je da je u jednom članu postojala klauzula koja se poziva na Rezoluciju 1244, po kojoj je Kosovo, naravno, sastavni deo Srbije. U međuvremenu se dogodilo da je veliki broj zemalja članica EU priznao nezavisnost takozvane države Kosovo i time je automatski dovedeno u pitanje ono što nam je EU ponudila na potpisivanje. Postavlja se pitanje EU da li važi ono što je važilo pre priznavanja ili treba da bude parafirano nešto novo."


Prepreke koje premijer Koštunica postavlja u ovom trenutku zapravo znače prepreke ulasku Srbije u EU, a sporazum koji treba da bude potpisan već je parafiran sa identičnim tekstom, smatra sa druge strane visoki funkcioner DS Nada Kolundžija:


"Činjenica je da je ova Vlada, na čijem čelu je bio Vojislav Koštunica, parafirala sporazum i da u istom tekstu taj sporazum treba da bude i potpisan i ratifikovan u Skupštini. Dakle, nijedno slovo tog sporazuma se ne menja između parafiranja i potpisivanja. Zaista je očigledno da se tu radi o obmanjivanju sopstvene javnosti, a sa druge strane, rezultat toga je zaustavljanje procesa evropskih integracija."


Kolundžija istovremeno postavlja i sledeće pitanje:


"Zašto premijer Koštunica u pregovaranju sporazuma nije tražio tu rečenicu? Zato što je poštovao činjenicu da Rezolucija 1244 podrazumeva da sve međunarodne ugovore koje Srbija potpisuje, potpisuje u skladu sa činjenicom da je Kosovo i Metohija pod međunarodnom upravom."


U međuvremenu zvaničnici Evropske unije rekli su danas u Briselu agenciji Beta da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije biti potpisan tačno u onom vidu kako je i parafiran, i da u njemu neće biti nikakvih promena. To znači, kako je podvučeno, da u tekstu sporazuma treba da ostane i član u kojem se navodi da se Kosovo nalazi pod privremenom upravom UN, na temelju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da potpisivanje Sporazuma ne predodređuje status te pokrajine. Zamoljeni da se osvrnu na zahtev srpskog premijera Koštunice da sporazum, pre potpisivanja, bude dopunjen "rečenicom koja potvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije", funkcioneri Saveta ministara EU i Evropske komisije su naglasili da je srpska vlada pregovarala i parafirala postojeći tekst sporazuma koji kao takav treba i da se potpiše.


Simeon Pobulić višegodišnji diplomata i član Foruma za međunarodne odnose kaže da je sada jasno da se u sporazumu apsolutno ne govori o statusu Kosova u bilo kom smislu:


"Situacija je zapravo takva kakva je već godinama i ona se nastavlja u tom ugovoru. Sa druge strane, da bi se takva situacija u tim ugovorima promenila, to bi moralo da bude nešto zaista izuzetno, a ovde ništa nije izuzetno nego je ostalo kao što je i bilo."


Pobulić na posletku zaključuje da zahtevi koje premijer Koštunica upućuje EU imaju samo jedan cilj:


"Koštunica nema ništa drugo za šta bi se uhvatio, to mu služi u izborne svrhe. To je parola i on misli da to može dobro proći kod birača. Mislim da je to jedna igra kojoj mesta nema jer se neka naša momentalna situacija ne može podvrgnuti sa situacijom koja bi trebala da traje godinama u budućnosti."

XS
SM
MD
LG