Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pravosuđe u vanrednom stanju


Beograd, Palata pravde

Koliko sve češći napadi na sudije u Srbiji, nedavno ubistvo jednog sudije u Knjaževcu, svakodnevne anonimne dojave o podmentnutim bombama, utiču na rad pravosuđa u Srbiji i koliko to urušava autoritet pravosudnih institucija.

Srpsko pravosuđe poslednjih se nedelja zbog sve češćih napada na sudije i pravosudne institucije nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja. Nakon prošlomesečnog ubistva knjaževačkog sudije Dragiše Cvejića, potom nekoliko desetina lažnih dojava o postavljenim bombama, pa sve do jučerašnjeg postavljanja bombe na službeni automobil Nebojše Stojičića, predsednika Opštinskog suda u Leskovcu, postavlja se pitanje može li pod ovakim pritiskom pravosuđe u Srbiji normalno da funkcioniše. Zamenik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović kaže da svakako nije lako raditi u ovakvim uslovima, ali da pravosuđe očekuje i ozbiljniji pristup države ovom problemu:


"Vrlo je teško proceniti u kojoj meri to otežava funkcionisanje pravosuđa. Unapred sam rekao da to dovodi do odlaganja suđenja, a sigurno i do nesigurnosti među nosiocima pravosudnih funkcija. Dakle, sve to utiče, ali je vrlo teško reći u kojoj meri. Kada te okolnosti stavimo u kontekst činjenice da sudije, na primer, nisu dugo birane, da su neke sudije ispunile uslove za penziju, ali nisu otišle jer se ne mogu popuniti njihova mesta, da nisu doneti pravosudni zakoni, onda vidimo da još uvek nisu stvoreni takvi uslovi za rad pravosuđa da bismo mogli da očekujemo značajno bolje efekte njegovog rada."


S druge strane, Ministarstvo pravde aktivno radi na poboljšanju bezbednosti u sudovima. Istovremeno, državni organi rade na rasvetljavanju ubistva predsednika i sudije Opštinskog suda u Knjaževcu Dragiše Cvejića. Da bi unapredili stepen bezbednosti, Ministarstvo pravde svim starešinama pravosudnih organa je naložilo da policiji šalju izveštaje o postojanju rizika od suđenja koja treba da uslede narednih dana, kaže državna sekretarka u tom ministarstvu Snežana Malović:

"Imamo nekoliko postupaka, koji su okončani, protiv počinilaca koji su upućivali pretnje sudijama i tužiocima, a neki su još uvek u fazi suđenja. Nekim nosiocima pravosudnih funkcija je data određena vrsta obezbeđenja."


Postojeći pravni okvir uređuje samo pitanje bezbednosti zaposlenih unutar zgrade suda, dok su, pošto je napuste, prepušteni sami sebi. Zbog toga se Društvo sudija založilo za hitno formiranje sudske policije, kaže Hadžiomerović:


"Dakle, dugoročno gledano treba postaviti jedan pravni okvir koji bi uređivao bezbednost sudija. To bi trebalo da bude povereno pravosudnoj policiji, odnosno zalažemo se da se sudska straža transformiše u pravosudnu policiju, u posebnu službu, koja bi se brinula ne samo o bezbednosti unutar sudske zgrade nego bi se brinula o bezbednosti sudija, pa i tužilaca, i van sudske zgrade. To bi bila služba u kojoj bi postojali stručnjaci koji bi procenjivali koliki je stepen ugroženosti, kakve mere zaštite bi trebalo pružiti i ko bi te mere pružao. Da napomenem i to da ta pravosudna policija ne bi obezbeđivala samo sudije kada im je ugrožena sigurnost nego bi obezbeđivala i sprovođenje sudskih radnji kada se one preduzimaju van sudske zgrade."

Serija pretnji i napada na sudije i tužioce direktno uništava autoritet sudstva, ugrožava ne samo običan integritet nego i život nosilaca sudskih funkcija, kaže advokat Mirna Kosanović, nekadašnja saradnica Komiteta prvanika za ljudska prava:


"To može za posledicu imati mnogo toga. Izaziva revolt građana i samih zaposlenih i sudija – nije ni njima svejedno da li neku stvar rade jedan put ili više puta. Pravi se jedna opšta situacija nesigurnosti, jedna situacija u kojoj vam se sutra, zbog bilo koje odluke koju ste doneli, zbog bilo kojeg postupka koji ste napravili u toku suđenja, vezano za prava stranaka, može desiti, vama ili članovima porodice, bilo šta ili na ulici ili u sudnici."

Pretnjama su pored opštinskih sudija bile izložene i sudije Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu. Nedavno je i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dobio preteće pismo da će biti ubijen. To je samo delić od niza pretnji koje su poslednjih meseci upućene nosiocima pravosudnih funkcija u Srbiji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG