Dostupni linkovi

Porast makroekonomske nestabilnosti


Ugledna britanska agencija "Standard & Poors" koja analizira kreditni rejting država umanjila je opštu ocjenu o Crnoj Gori sa stabilne na negativnu. Koji su razlozi toga i da li se radi o zabrinjavajućoj pojavi?

Britanska agencija za kreditni rejting Standard & Poors, revidirala je opštu ocjenu za Crnu Goru iz stabilne u negativnu, naglašavajući rastuću makroekonomsku nestabilnost. Revizija izvještaja reflektuje rastuću makroekonomsku stabilnost sa zabilježenim visokim deficitom tekućeg računa od 44% bruto domaćeg proizvoda Crne Gore u prošloj godini, kažu u Standard & Poors, a naglašava se da su nestabilnost izazvali povećanje zarada i brzih kreditni rasta.


Standard & Poors je renomirana agencija i njihove analize i zaključke treba uvažavati, rekao je za naš program Božo Mihailović, profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta, koji ukazuje da su deficiti trgovinskog i platnog bilansa već dugo prisutni i da se iz godine u godinu povećavaju, što po njegovim riječima znači da se smanjuje konkurentnost crnogorske privrede. Sa druge strane, potpuna liberalizacija spoljne trgovine Crnu Goru je zatekla nespremnu, kaže profesor Mihailović:

"Trgovci vođeni sopstvenim interesima uvoze, između ostalog, proizvode i usluge koji nijesu relevantni sa stanovišta sadašnjeg nivoa životnog standarda. S druge strane, veliki priliv stranih investicija, od kojih je znatan dio otišao u potrošnju preko prodaje nekretnina, na drugi način je takođe bio dopunski izvor povećanja potrošnje za stanovništvo mimo realnih mogućnosti u znatnom broju slučajeva. To su visoki krediti koji se iz godine u godinu povećavaju dostižući enormne iznose i prijete da ugroze i likvidnost, odnosno vrše dalji podsticaj finalne potrošnje što je posebno bitno".

Profesor Božo Mihailović podsjeća da su se u periodu snažnog rasta cijena akcija na tržištu kapitala mnogi zaduživali. Sada značajan broj građana diže nove kredite da bi vratili stare, kaže profesor Mihailović:

"Tako su i ne samo zarade nego opšta primanja stanovništva zahvaljujući investicijama koje sam naveo porasle, i kao posljedica toga imamo sada jednu situaciju koja može značiti na duži rok ugrožavanje tekuće likvidnosti i funkcionisanje privrede u cjelini. Kao što imamo budžetski suficit sada ne smijemo se uljuljati, jer može se desiti, ako se ti trendovi nastave, da se javi i budžetski deficit, pogotovo kada se uzme u obzir učešće potrošnje u društvenom proizvodu Crne Gore kao cjeline".

U Montenegrobiznis alijansi smatraju da označena makroekonomska nestabilnost nije zabrinjavajuća jer se radi o logičnoj posljedici investicija koje su u toku. Treba samo nastaviti sa zacrtanim, prije svega velikim infrastrukturnim projektima koji će dovesti do novih investicija i "peglati" ove makroekonomske nestabilnosti koje se pojavljuju kao rezultat procesa u kojem se Crna Gora nalazi, kaže Darko Konjević, izvršni direktor MBA:

"Ova, takozvana, ekonomska nestabilnost ne treba da zabrinjava, jer to ide u investicije. Ono što treba da zabrinjava je moguće odlaganje nekih projakata. Ono što Crna Gora treba da nastavi da radi je da realizuje projekte koji će i dalje privlačiti strane investicije, a tržište će samo dovesti do ekonomske stabilnosti, odnosno do stabilnosti ponude i tražnje. To što je u ovakvom razvoju u kakvom jeste ima tu situaciju nije samo slučaj sa Crnom Gorom već se sa time susrijeću sve zemlje koje imaju investicije tako da nije nešto zabrinjavajuće."

XS
SM
MD
LG