Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Visok nivo znanja o EU u srednjim školama


Podgorički Fakultet za državne i evropske studije prezentirao je rezultate istraživanja među crnogorskim srednjoškolcima o njihovom nivou znanja o EU i njenim institucijama. Rezultati ankete, provedene među više od devetsto maturanata, pokazuju da srednjoškolci dosta znaju u Evropskoj uniji.

Crnogorski srednjoškolci posjeduju izvanredno znanje o Evropskoj uniji, glasi zaključak analize rezultata ankete o znanju maturanata o Evropskoj uniji i njenim institucijama, koju je realizovao podgorički Fakultet za državne i evropske studije. Pored dobrog znanja srednjoškolci su pokazali i da u velikoj mjeri podržavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju. Rezultati su pokazali da je preko 85 posto maturanata za euro-integraciju Crne Gore. Skoro isti procenat zna da je Crna Gora potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dok je najmanje tačnih odgovora dato na pitanje u vezi institucija koje pripadaju Evropskoj uniji. Samo 22 posto je znalo da je Evropska komisija njen organ, dok su ostali zaokruživali: Savjet Evrope, OEBS i NATO.

Student Fakulteta za državne i evropske studije Miloš Prelević koji je učestovao u realizaciji istraživanja je govorio i o ostalim rezultatima:

"U anketu je bilo uključeno 902 crnogorska maturanta što je više od 15 posto od ukupnog broja crnogorskih maturanata. Listić je bio sastavljen tako da se u njemu našlo devet pitanja. Broj članica Evropske unije, ulaskom Bugarske i Rumunije, je 27 članica, a za tu brojku znalo je 51,2 posto crnogorskih maturanata. Evropskom unijom trenutno od 1. januara tekuće godine predsjedava Slovenija, a na to pitanje odgovor je znalo 48,8 posto. Da li Evropska unija ima parlament, 83,6 posto smatra da ima, a to je tačan odgovor, a da li Evropska unija ima svoj Ustav, za podatak da ga još uvijek nema, izjasnilo se 52,6 posto ispitanih maturanata".

Na pitanje da li je možda veoma visok procenat podrške učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju uslovljen izvjesnom romantičnom predstavom o ovom procesu i činjenici da se Evropska unija u velikoj mjeri doživljava isključivo kao simbol dobrog i uređenog života, odgovorio je slovenački profesor Slobodan Vujić koji je i predsjednik Upravnog odbora crnogorskog Fakulteta za državne i evropske studije:

"Moguće je da ljudi u nekoj romantičnoj fazi, a mi u Sloveniji prošli kroz tu fazu, vide samo dobre strane, samo pozitivne elemente ulaska u Evropsku uniju. Malo zanemaruju one druge elemente koji znače obaveze, veoma mukotrpno uvođenje evropskih standarda prelazak sa papira, nekih normativnih nivoa, na nivoe implementacije različitih standarda, a to Crnoj Gori u velikoj mjeri tek slijedi. Međutim, malo gdje se počelo sa ozbiljnim implementacijama u tom procesu".

Dekan Fakulteta, profesor Sonja Bjeletić je u vezi eventualne potrebe da se i među političarima organizuje slično istraživanje, rekla da bi to sigurno bilo zanimljivo:

"Što se mene lično tiče, bilo bi zanimljivo, i to ne samo o evropskim integracijama testirati ih u vezi nekih stvari koje su u novinama objavljene: neke ideje i stavovi političara potvrđuju upravo to, da bi možda trebalo organizovati takvo testiranje."

Profesorki Bjeletić je postavljeno i pitanje da li bi nakon ispitivanja na temu eurointegracija bili bolji rezultati političara ili srednjoškolaca? Prije odgovora je uslijedio sekund tišine, a potom smijeh:

"To neću komentarisati".

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG