Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Berlusconi izabran treći put za premijera


Minister Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi vratio se na vlast u Italiji. Bivši premijer dobio je treći mandat pobjedom nad lijevim centrom bivšeg rimskog gradonačelnika Waltera Veltronija. Madijski mogul i tajkun tako će formirati 62 talijansku poslijeratnu vladu. No, odmah je priznao da mu neće biti lako vladati zemljom koja je u dubokoj ekonomskoj krizi i socijalnim problemima.

Kontroverzni milijarder Silvio Berlusconi u 71. godini ponovno će postati talijanski premijer. Njegova desna kolacija će imati većinu od stotinjak mandata u Zastupničkom domu i tridesetak mandata u Senatu i prije negoli se prebroje glasovi Talijana iz dijaspore. To mu jamči povjerenje Parlamenta i sigurnu vlast, možda i svih pet ustavnih godina do sljedećih izbora.

Glavni Berlusconijev suparnik Walter Veltroni je priznao poraz:

"Kao što je običaj u u svim zapadnim demokracijama pozivam lidera Puka sloboda Silvija Berlusconija da proglasi pobjedu i želim mu sreću u poslu".


Sam Berlsuconi, inače brz na jeziku , u prvoj izjavi je bio poprilično skroman:

"Uistinu sam uzbudjen zbog izbornog rezulatata i povjerenja koje mi je dalo toliko mnogo talijanskih gradjana. Zahvaljujem iz sveg srca. Osjećam veliku odgovornost, jer mjeseci i godine koje dolaze će biti vrlo teški, ali ću svojim iskustvom i snagom nastojati da idućih pet godina bude odlučujuće za ovu zemlju".

Berlusconi je svijestan izazova koji ga očekuje. Italija je zemlji u kojoj su građani izgubili povjerenje u političare, i njihove sposobnosti da rijeee ekonomsku i socijalnu krizu. Italiju je još uvijek pod šokom zbog ljetošnje afere s otpadom u Napulju, te posljednje afere sa toksičnom mozzarelom.

Iako je Italija sedma ekonomija u svijetu, ipak je njeno gospodarstvo najslabije u Evropi. Godišnji rast je samo 0,3 posto dok je u ostalim članicama eurozone u prosjeku tri puta veći. Tijekom kampanje Berlusconi je obaćavao da će smanjiti poreze i dug zemlje, no to mu u prethodna dva manadata nije uspjelo, iako je drugi mandat okončao 2006 nakon, za Italiju, rekordnih pet godina vladavine.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG