Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučajni partneri protiv zakona o refomi policije


Sarajevo, zgrada Parlamenta BiH

Dom naroda Parlamenta BiH izjašnjavaće se u srijedu o zakonima iz oblasti reforme policije. Obezbijeđena je potrebna većina da zakoni oni budu i usvojeni, a BiH omogućeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Prvi put u bh. poslijeratanoj političkoj istoriji neki zakon biće usvojen bez podrške kluba jednog naroda, a bez pokretanja mehanizma vitalnog nacionalnog interesa, što se u ovakvim situacijama često čini. Naime, četiri od pet bošnjačkih delegata članova SDA i SDP-a glasaće protiv predloženih zakona o policiji koji su na isti način usvojeni i u Predstavničkom domu.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Hazim Rančić kaže da će konsultacija o predloženim zakonima biti i danas, ali da odluka SDA ostaje ista:

„Poslanici SDA u Predstavničkom domu su glasali protiv i mi iz SDA nemamo nijedan valjan razlog zašto bi drukčije glasali na sjednici Doma naroda. Kad je u pitanju glasanje pojedinih delegata prilikom rada, tokom sjednice Doma naroda, mi smo i dosad imali nekoliko puta priliku da neki od delegata drukčije glasaju u odnosu na većinu unutar kluba. Dakle, mi smo u klubu iz tri različite stranke i naravno da svaki delegat može glasati po svom nahođenju ili po stavu svoje političke stranke.“

Prema Ustavu za usvajanje zakona u Domu naroda potrebno je postići jednu trećinu entitetskih glasova, što u praksi izgleda ovako, pojašnjava delegat hrvatskog kluba naroda Ilija Filipović:

„Dovoljno je trećina glasova od pet, to je dva glasa iz reda Kluba srpskog naroda, i dovoljno je trećina glasova iz Federacije, to je četiri glasa. Dakle, dovoljno je dva srpska i, uvjetno rečeno, četiri hrvatska glasa i da policijski zakoni dobiju prolaz. Mi se nadamo da će policijski zakoni dobiti podršku i bar jednog još zastupnika iz reda Kluba Bošnjaka, a to je Stranke za BiH. Ja ne znam što se još može dogoditi, ali čvrsto je NE značilo do danas, što će biti sutra kod SDA i kod SDP-a, ali i bez tih glasova reformski zakoni policije imaju prolaz u Domu naroda.“

U Klubu srpskog naroda situacija je slična kao u bošnjačkom, samo što je većina za predložene zakone, a jedan delegat iz SDS-a, Slobodan Šaraba, je protiv. Tako su sasvim neočekivano SDS i SDA u pitanjima reforme policije postali slučajni partneri iz, naravno, sasvim različitih razloga. Šaraba ističe da će tijesnom većinom od 10 glasova zakoni ipak proći jer, kako je najavljeno, Bošnjaci neće pokretati vitalni nacionalni interes, a svaku sličnost sa stavovima SDA oštro odbija:

„Naime, pozicija zašto SDA glasa protiv je sasvim drugačija od one zašto SDS glasa protiv. SDA je dio vladajuće koalicije, SDA je potpisala Mostarsku deklaraciju, bila u priči oko zakona, učestvovala u njihovom kreiranju, donošenju, bila dio tima koji je izrađivao zakone, u odnosu na SDS kojeg nigdje nije bilo. Znači, mi smo slučajno se zadesili na istoj strani. To je ono kao idete ulicom, pa se slučajno sretnete s nekim. Slučajno se sreli na ovome putu koji se zove politička utakmica.“

Novonastala situacija oko glasanja u Domu naroda državnog parlamenta rezultat je dvoentitetskog uređenja države, smatra bh. novinar i analitičar iz Mostara Pejo Gašparević. Dodaje da su neslaganja unutar bošnjačkog političkog establišmenta proces kroz koji su već prošla ostala dva naroda u BiH u političkom organizovanju:

„Bošnjački politički establišment u BiH do sada je bio najmanje bio izvrgnut podjelama. U srpskom političkom establišmentu nekoliko godina nakon rata došlo je do velikog raskola - odvojila se Biljana Plavšić sa svojim istomišljenicima nasuprot dotadašnjeg saveznika Radovana Karadžića. To je bio veliki potres u RS-u. Kod Hrvata su se nekoliko puta u valovima događali raskoli unutar HDZ-a i uopće hrvatskih stranaka koji su imali velike političke posljedice i po Hrvate u BiH, a i po BiH. U bošnjačkom političkom korpusu takvih podjela, barem ne podjela takvog intenziteta dosad nije bilo.“

Iz Kancelarije visokog predstavnika poručeno je da zakoni o reformi policije moraju biti usvojeni u Domu naroda, te da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se tako nešto opstruisalo.

XS
SM
MD
LG