Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstojeći posjet pape Benedikta XVI Sjedinjenim Državama bit će drugi posjet Bijeloj kući nekog poglavara Rimokatoličke crkve, a predsjednik George W. Bush odlučio mu je ukazati počasti kao nijednom visokom gostu do sada.

Paralelno, Bijela kuća je objavila da će američki predsjednik ići na Olimpijske igre u KInu, i to kao "ljubitelj sporta".

U utorak poslijepodne, predsjednik Bush i njegova supruga Laura dočekat će Benedikta XVI na aerodormu Andrews kraj Washingtona. Biće to prvi put da Bush junior na taj način iskazuje počast nekom šefu države. Nikada ranije niti jedan drugi predsjednik SAD-a nije to učinio u bazi Andrews.

U srijedu ujutro, na travnjaku Bijele kuće Papi će biti priređen svečani doček, uz sudjelovanje 12.000 gostiju - najviše od početka Busheva predsjedništva, te uz intoniranje himni SAD-a i Vatikana, počasni plotun iz 21 topa i počasni špalir američkih oružanih snaga. Papa i predsjednik Bush obratit će se okupljenima, a nakon toga će razgovarati u Ovalnom uredu.
U podne će papa krenuti papamobilom kroz središte Washingtona, duž avenija Pennsylvania i Massachusets, do svoje rezidencije. Poslijepodne će se sastati s 300 američkih biskupa, a u čast njegova posjeta u Bijeloj kući bit će priređena svečana večera, iako on na njoj neće biti gost. U srijedu je papin 81. rođendan i jelovnik će u čast njegova njemačkog podrijetla biti u bavarskom stilu. Benedikt XVI će zbog mise s biskupima u washingtonskoj bazilici biti spriječen u dolasku na večeru, no na njoj će biti katolički velikodostojnici, objasnila je Bijela kuća.
Bush je u intervjuu Globalnoj katoličkoj mreži EWTN objasnio poseban tretman za Papu:

"Prvo, on govori u ime milijuna. Drugo, ne dolazi kao političar, nego kao čovjek vjere", rekao je Bush ističući kako želi iskazati počast uvjerenju Benedikta XVI. da "u životu postoji ispravno i pogrešno, da moralni relativizam potkopava mogućnost da imamo društvo s više nade i slobode".

Papa će u četvrtak ujutro držati misu na otvorenom pred 47.000 vjernika na novoizgrađenom stadionu Nationals Park, istoimenog baseball kluba iz Washingtona.

Susret predsjednika Busha i pape Benedikta XVI bit će 25. sastanak jednog pape i nekog američkog predsjednika.
Predsjednik Jimmy Carter bio je prvi domaćin papi u Bijeloj kući, kada ga je u oktobru 1979. posjetio Ivan Pavla II.
Prvi se s papom susreo Woodrow Wilson, kojega je 1919. u Vatikanu primio Benedikt XV. Idući je susret uslijedio četiri desetljeća poslije, kada je 1959. papa Ivan XXIII primio predsjednika Dwighta Eisenhowera. Nakon toga se svaki američki predsjednik s papom susreo najmanje jednom, a često i nekoliko puta. Rekorder će ovoga tjedna postati Bush, koji se ukupno pet puta sastao s dvojicom papa.
Amerikanci ne znaju puno o papi. Za njih su ključne tri stvari – papa nije ispao tako loš kako su se pribrojavali, često polemizira s muslimanima i nosi Prada cipele.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG