Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Holbruk: Nema trećeg entiteta i nezavisnosti


Američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk izjavio je večeras u Banjaluci da taj mirovni sporazum ne dozvoljava tri stvari - treći entitet, nezavisnost bilo kojeg od dva entiteta i njihovo ukidanje. "Znam da postoje ljudi koji zagovaraju svaku od ovih teza, kao što su radili u Dejtonu, i ako nastave tim putem oni će uništiti mirovni sporazum i ova zemlja će doći do uništenja", kazao je Holbruk novinarima posle sastanka s premijerom RS i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, prenosi Beta. Holbruk je ocenio da sve to ne znači da je Dejtonski sporazum savršen, ocenivši da "postoji još prostora za napredak, ali to mora biti učinjeno u skladu sa propisanom procedurom i uz konsenzus svih strana".
Prema njegovim rečima, budućnost BiH je u Evropskoj uniji (EU), jer je to "najbolji način da zemlja ojača svoje ekonomske potencijale i ostavi prošlost iza sebe".
Dodik je ocenio da je RS, sa svojim rezultatima na ekonomskom i političkom planu, najbolji dokaz da je funkcionisanje Dejtonskog sporazuma moguće. On je istakao da svi problemi u BiH treba da budu rešavani konsenzusom domaćih političara, navodeći da je RS bezbedna za povratnike i život svih nacija. Holbruk se sinoć u Sarajevu sastao sa predstavnicima pet vladajućih stranaka u BiH, a večeras u Banjaluci i sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Ranije je navedeno da Holbruk u BiH boravi u privatnoj poseti.
XS
SM
MD
LG