Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nizozemska spremna na uvjetno probližavanje Srbije EU


Nizozemska je spremna podržati potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Europske unije sa Srbijom, pod uvjetom da se Beograd obaveže da taj sporazum neće biti ratificiran i primijenjen prije no što odbjegli haški optuženik Ratko Mladić bude izručen Haškom sudu, izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verhaagen.
"Ako želiš postati član EU i ako je zajednička budućnost unutar Evrope to što si izabrao - a nadam se da će građani Srbije to izabrati - tad uz to ide i prihvaćanje evropskih vrijednosti", kazao je Verhaagen. Precizirao je pritom da misli na provedbu reformi, kako bi zemlja mogla maksimalno profitirati od evropske saradnje u području ekonomije, ali i na poštivanje ljudskih prava, prava manjina, dobre uprave, te "poduzimanje mjera da se kazne ljudi koji su odgovorni za počinjene zločine, kako oni ne bi ostali nekažnjeni".
Nizozemska je u februaru ove godine blokirala potpisivanje SSP-a sa Srbijom zbog toga što nije ostvarena puna saradnja Beograda i Haga
XS
SM
MD
LG