Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Korak prema EU, dva koraka nazad u reformi


Sarajevo, zgrada Parlamenta BiH i Vijeća ministara

Nova zakonska rješenja o policijskoj reformi u BiH rezultat su višegodišnjih kompromisa, dogovora i pritisaka međunarodne zajednice i Ureda visokog predstavnika u BiH koji je i predložio rješenje prilagodivši ranije prijedloge u inicijativu 22 zastupnika.

Uz zakone, prihvaćeni su i amandmani dogovoreni između SNSD-a i Stranke za BiH, uz posredovanje visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka. Prema njemu će buduće uređenje policije pratiti reformu Ustava, potvrdio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik:

“Mi smo iz RS-a podržali zakone koje je usvojilo Ministarsko vijeće ranije, i prihvatili amandman koji se odnosio na potrebu da se sačeka novi ustav, nova ustavna reforma i nakon toga odluči kroz dva zakona o tome kako će se i šta raditi sa reformom policije, i jedan na kojem smo mi insistirali, a koji glasi da struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.“

Usvojenim rješenjima predviđa se osnivanje sedam novih tijela, agencija i direkcija na nivou BiH. Okončanjem ovog procesa otvara se put novim reformama, kaže član Predsjedništva HDZ-a BiH Mijo Krešić:

„Reforma policije privremeno može biti skinuta s dnevnog rada i stvaraju se preduvjeti da se započne s drugim reformama koje su značajne za BiH, a to je, prije svega, reforma Ustava.“

Predloženi zakoni usvojeni su tijesnom većinom - sa 22 glasa za, 19 protiv i jednim suzdržanim. Protiv zakona glasali su poslanici Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH, Srpske demokratske stranke, Bosanskohercegovačke patriotske stranke i Demokratskog narodnog saveza.

Sulejman Tihić, lider SDA, usvojene zakone je nazvao još jednom u nizu grešaka domaćih političara i međunarodne zajednice u BiH:

„To je sramota i za BiH i EU jer ovo nisu reforme, ovo je legalizacija onoga što nije dobro u Dejtonskom sporazumu. Ovo je spašavanje međunarodne birokracije u BiH i Briselu. Potpuno je nelogično da jedan Solana, jedan Ren podržavaju Ešdauna, podržavaju Martensa i njihove planove o reformi policije gdje se kaže jasno nema policije entitetske, nema kantonalnih policija, regije prelaze entitetske linije - a sad podržavaju nešto što znači legalizaciju ratnih rješenja, legalizaciju policije koja je osuđena za genocid.“

Policija RS- ostaje u kapacitetu kakvom jeste, kategoričan je Dodik:

„Danas smo ispunili uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i policija RS-a nesmetano obavlja svoje poslove i zadatke, ničim ugrožena, ni ničim dovedena u pitanje. To je sigurno veliki politički uspjeh koji smo uradili i ja se zahvaljujem i onima iz Federacije koji su imali razumijevanja da kao prioritet stave Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i realne odnose u BiH, a ne svoje neke želje i imaginacije koje su bile problem bilo kakvih mogućih ranijih dogovora.“

Pristalice usvojenih zakonskih rješenja, među kojima i zastupnici Stranke za BiH, smatraju kako će BiH dobiti priliku da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je, tvrde, trenutno i najvažniji cilj. Zastupnik ove stranke u Parlamentu BiH Ekrem Ajanović:

„Ti zakoni su prvi korak u reformi policije, to je očito. I samo stvaranje tih institucija je bolje nego da ih nema nikako. A uz to, ti zakoni otvaraju put prema Evropi, potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U svakom slučaju, mislim da će nastati jedan napredak u BiH, prvo ta napetost koja je bila stalna u posljednjih godinu, dvije dana će postepeno nestajati, a ne može se ništa učiniti dobro ako se ne izvrši reforma Ustava.“

Ali, podrška zakonima poljuljala je koaliciju Stranka za BiH sa SDA koja je stanovišta da se tako cementira postojeće stanje. Sulejman Tihić:

„Koalicija ostaje, ali kako će funkcionisati? Eto i sami vidimo kako funkcioniše. Kad se mi oko ključnih stvari ne možemo dogovoriti, to se automatski prenosi i na druge probleme i na druga pitanja, što nije dobro.“

Nakon što i Dom naroda BiH usvoji ovaj zakon, očekuje se da 28. aprila, kako je ranije i najavljeno, uslijedi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG