Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ne stišava se bura oko Olimpijskih igara


Antikineske demonstracije u San Francisku

Prolazak olimpijske baklje kroz San Francisko uskomešao je strasti. Demonstranti su nastojali da skrenu pažnju na krizu na Tibetu i u Darfuru. Istovremeno, raste politički pritisak na svetske lidere da bojkotuju ceremoniju otvaranja Olimpijade.

Vlasti San Franciska nastojale su da nadmudre demonstrante tako što su saopštile da će predviđena maršuta biti promenjena samo 10 minuta pred prolazak baklje. Time su izbegnuti dramatični sukobi kao u Londonu i Parizu, gde je više organizacija za ljudska prava, kao i delovi kineske i tibetanske zajednice iskazivali nezadovoljstvo zbog obračuna kineskih vlasti sa demonstrantima na Tibetu. Međutim, baklja je prošla sporednim ulicama San Franciska tako da je nisu videle hiljade građana koje su se okupile duž ranije utvrđene maršute.

No, izazovi Kini nisu noćas okončani. Baklja treba da prođe kroz Nju Delhi i Džakartu. Doduše, tamošnje vlasti su najavile opsežne mere bezbednosti, ali se ne mogu isključiti incidenti. Kineski zvaničnici su odlučni u nameri da baklja mora da prođe predviđenim putem sve do Pekinga. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog (Jacques Rogge) je izjavio da nema planova za skraćivanje maršute Olimpijske baklje. On je, međutim, istakao da se Olimpijski pokret suočava sa velikim izazovima.

"Reč je o krizi, u to nema sumnje. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je izašao na kraj i sa većim izazovima. Ja nikada neću zaboraviti zbivanja u Minhenu 1972 (atentat palestinskih ekstremista na izraelske sportiste). Ja sam tada učestvovao kao sportista. No, ovo je od tada najveća kriza sa kojom se suočavamo", kazao je Rog.

On se osvrnuo i na pitanje učešća sportista u političkim protestima. Po njegovom mišljenju, sloboda govora je fundamentalno pravo. Međutim, ne treba politizovati Olimpijske igre, smatra Rog.

"Međunarodni Olimpijski komitet je odlučan u stavu da učesnici olimpijskih igara mogu da iskažu svoje mišljenje. Međutim, to iskazivanje mišljenja treba da bude inspirisano Olimpijskom poveljom u kojoj se ističe da demonstracije, politička, verska ili rasna propaganda nisu dozvoljeni na bilo kom delu predviđenom za Olimpijske igre", naglašava Rog.

Za sada nema poziva sportistima da bojkotuju Igre. Međutim, politički lideri širom sveta su pod pritiskom da ne učestvuju na ceremoniji otvaranja Olimpijade. Britanski premijer Gordon Braun je saopštio da da neće doći a takvu mogućnost je najavio i francuski predsednik Nikolas Sarkozi. U SAD, dvoje takmaca Demokratske stranke za predsedničkog kandidata, Barak Obama i Hilari Klinton, pozvali su aktuelnog šefa države Džordža Buša da ne ide na ceremoniju otvaranja Igara.

"Za kinesku vladu bilo bi korisno da počne dijalog sa predstavnicima Dalaj Lame. Ukoliko pokušaju da mu se približe, uvideće da je reč o ličnosti posvećenoj miru i nenasilju, koja ne teži nezavisnosti već očuvanju kulturnog identiteta Tibeta", za sada odgovara Džordž Buš na pozive da ne ide u Peking.


U međuvremenu, kao dodatak tenzijama je i saopštenje kineskih vlasti da su razotkrili grupu koja je planirala kidnapovanje sportista i stranih novinara. Ministarstvo za javnu bezbednost Kine je saopštilo da je uhapšeno 35 lica. Kineske vlasti tvrde da iza zavere stoji zabranjen Ujgerski islamski pokret istočnog Turkestana.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG