Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinute preostale američke sankcije


Sankcije za pružanje finansijske pomoći, koje je američka administracija nametnula još 2001. godine, ukinute su i za preostale četiri od ukupno sedam opština u RS-u nad kojima su primjenjivane - Bijeljini, Sokocu, Palama i Han Pijesku.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, sankcije su bile uvedene zbog zabrinutosti vezane za podršku mreži pomagača haškim bjeguncima. Ukinute su jer u posljednje vrijeme, kako je rečeno, nisu bile vidljive nikakve informacije da vlasti u tim opštinama nastavljaju opstruisati rad Haškog tribunala, ili davati podršku haškim bjeguncima.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić navodi kako su zbog sankcija propuštene mnoge šanse za veći priliv sredstava, te da je njihovo ukidanje skinulo i teško breme zaostajanja za drugima:

„Vi znate da zbog sankcija nismo imali nikakvu humanitarnu, nismo imali nikakvih donacija, nismo mogli konkurisati mnogim fondovima za razvoj itd., tako da nakon ovih ukidanja sankcija smatramo da ćemo moći da pozovemo sve ulagače koji su spremni da ulažu na ove prostore, a isto tako da i sami apliciramo što više programa koje smo uradili, i projekata, kako bismo nadoknadili ovo čekanje u mjestu.“

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mičić istakao je da su predstavnici lokalne vlasti u toj opštini u posljednjih nekoliko godina postigli ogroman napredak u poštovanju ljudskih prava, a da je posebno mnogo toga učinjeno i na pomirenju među etničkim grupama i vjerskim zajednicama:

„Nismo imali blokade oko ekonomskih sankcija, mi smo dobili kredit i Evropske banke i Svjetske banke - Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj oko kanalizacije, Svjetske banke, čije je sjedište u SAD-u, smo dobili kredit za gradsku deponiju, za regionalnu deponiju, tako da praktično tih ekonomskih sankcija nije ni do sada bilo, ali taj amandman je govorio da se ne preporučuje ulaganje u te regije.“

Bivša ministrica finansija RS-a Svetlana Cenić kaže da je skidanje sankcija svakako dobro došlo, ali da će ono imati više uticaja na popravljanje imidža opština nego na stvarnu direktnu finansijsku korist:

„Strašno je bolno kad se pomisli da se to dešava koliko godina posle rata. Mnogo bi više značilo u onom vremenu kada su postojali mnogo veće donacije, krediti, pomoć za rekonstrukciju, za oporavak tih opština onda kada je USAID bio aktivniji na tom polju. Sada dobro je da su se skinule te snakcije, znači neki napredak u tim opštinama postoji. Međutim, ono što je s druge strane to je da investitori na prvom mestu gledaju stabilnost čitave države, pa onda dok se snađu među entitetima tek dođu opštine.“

Foča, Prijedor i Trebinje, opštine su kojima je američka administracija ukinula sankcije prije nekoliko godina. Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović priča kako je od ukidanja sankcija 2006. godine do danas, to mjesto u koje više niko ne upire prstom sa ružnim epitetima:

„Odmah poslije skidanja sankcija od strane američkog Kongresa mi smo ušli u programe međunarodne zajednice, u prvom redu program GAPA, zajedno sa USAID-om, Američkom agencijom za razvoj, i švedskom agencijom SIDA, plus smo u programu Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, za regiju gornja Drina kao centar regije i opština koja je bila kostur da se taj program dobije - u vrijednosti 15 miliona dolara. Tu su međunarodne organizacije Dansko vijeće za izbjeglice, Helpa, tako da stvarno za jednu tako malu opštinu, kao što je Foča i kao što će biti za Han Pijesak, to je i u ekonomskom smislu značajna podrška.“

Helsinški odbor za ljudska prava RS-a upozorio je predstavnike opština kojima su ukinute sankcije da malo smire strasti, jer su oni najmanje za to zaslužni. Predsjednik Odbora Branko Todorović navodi kako je američka administracija tu odluku donijela u određenom regionalnom političkom kontekstu, a da u opštinama niti je došlo do značajnijeg napretka, niti do promjene političkog kursa lokalnih vlasti:

„Ne vidimo da su lokalne vlasti u ovim mjestima koja su bila pod sankcijama napravile neke značajne iskorake u pravcu demokratizacije i poštovanja ljudskih prava, ili značajne promjene stava prema pitanju podrške optuženima za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim tribunalom, tako da smatramo da je ukidanje sankcija svakako dobro došlo, ali da lokalne vlasti ne trebaju na taj način poentirati, likovati i to ukidanje sankcija prikazati kao neki svoj značajan doprinos ili kao neki rezultat svoga rada u proteklom periodu.“

U Američkoj ambasadi posebno ističu da se odluka o ukidanju sankcija odnosi na fondove strane pomoći SAD-a za fiskalnu 2008. godinu. Međutim, prije nego što se odrede fondovi za fiskalnu 2009. godinu, državni sekretar SAD-a može ponovo preispitati nivo saradnje RS-a sa Haškim tribunalom. Sankcije su bile uvedene u skladu sa članom američkog zakona pod nazivom Lautenbergov amandman, koji govori da vlada SAD-a nije u mogućnosti pružati pomoć ukoliko ne postoji saradnja sa Tribunalom u Hagu.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG