Dostupni linkovi

Može li doći do ujedinjenja opozicije?


Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Veći dio opozicije ponovo otvara mogućnost razgovora o ujedinjenju, homogenizaciji, pripremi eventualnog zajedničkog nastupa na nekim narednim izborima. Koliko je ta mogućnost realna?

Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene je pozvao na homogenizaciju svih opozicionih struktura. Andrija Mandić, leder Srpske liste, takođe očekuje homogenizaciju, a jedino Srđan Milić, predsjednik Socijalističke narodne partije, poučen ranijim iskustvom odbacuje mogućnost opozicionog jedinstva. Odgovarajući na pitanje koliko je realno opoziciono jedinstvo za naredne parlamentarne izbore funkcioner Narodne stranke koja veoma često poziva na razgovore o jedinstvenom nastupu Dragan Šoć smatra da postoje dodirne tačke među strankama, da razlike treba razriješiti i za to potreban demokratski ambijent:

"Preduslov je da imate demokratski ambijent za tako nešto i mislim da su građani Crne Gore mnogo zreliji, na žalost, nego što su to opozicione stranke. Ako me pitate da li sam optimista ja ću izraziti rezervu jer nije prvi put da se priča o tome otvara, ali kada god dođe do neke inicijative ili pokušaja da se to praktično ostvari do sada je bar bila praksa da se uvijek našao neko kome su stranački interesi bili iznad tih opštih interesa i onda je to naprosto kvarilo atmosferu da dođe do jedinstvenog nastupa opozicije na parlamentarnim izborima i to je razočaravalo mnoge birače i rezultati su poznati. Narodna stranka je uvijek bila otvorena i biće za tu priču. Da li će drugi to konačno ozbiljno početi da shvataju nije na nama. 'Ajde da vidimo i ne budemo do kraja pesimisti".

Miodrag Živković iz Liberalne partije, smatra da prije bilo kakvih razgovora o ujedinjenju i zajedničkom nastupu treba razmisliti o prekompoziciji opozicione političke scene:

"Definitivno, nigdje na svjetu, pa ni u Crnoj Gori, oni koji zagovaraju nacionalizam ne mogu pod ruku sa onima koji su demokrate na opozicionoj političkoj sceni jer tada uvijek neko trpi i nanosi mu se šteta. Mi smatramo da demokratske opozicione stranke treba da uspostave što bržu saradnju, da opredijele svoje ciljeve, da opredijele jasnu i preciznu ponudu o alternativnoj Crnoj Gori ne ovakvoj kakvu je vidi Demokratska partija socijalista i samo sa takvim pristupom može se doći do glasova Demokratske partije socijalista. Ne smije se više nikada desiti da opozicione stranke jedna drugoj uzimaju glasove kao do sada i na tome grade svoj rejting već, naprotiv, moraju raditi na tome da se uzmu glasovi Demokratske partije socijalista. U tom smislu i do glasova Demokratske partije socijalista može da dođe samo opozicija koja je demokratska"..

Predsjednički izbori su pokazali da je opozicija mogla da postigne bolji uspjeh sa zajedničkim kandidatom, smatra profesor Srđan Vukadinović, koji kaže da su dosadašnje okolnosti pokazale da je najteže obnoviti povjerenje među opozicionim strankama koje je žestoko poljuljano nakon usvajanja Ustava i drugih događaja. Za zajedničko djelovanje, između ostalog, je potrebna izmjena dijelova političkog programa određenih stranaka:

"Prije svega ta ideološka profilacija političkih programa mora da bude svedena na jedan minimum stepena različitosti jer teško je da sarađuju i da mogu zajednički djelovati stranke koje imaju dijametralno suprotne stavove po nekim pitanjima, prije svega po pitanjima državnosti, simbola Crne Gore i onoga što tvori državu Crnu Goru. Očekuje se da političke grupacije koje formalno ne priznaju Crnu Goru, a i te kako je priznaju, jer učestvuju i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima, primaju lične dohotke od zvaničnih zakonodavnih organa Crne Gore, moraju deklarativno da iz svog vokabulara i svojih programskih zalaganja izbace određene zahtjeve. Tu se mora prije svega iščistiti u programskom smislu taj odnos prema državi Crnoj Gori, prema njenim državnim organima i s toga će naravno preisteći prevazilaženje ostalih ideoloških i političko kulturnih suprotnosti koje proističu iz ovih partija. Ali, ono što je najbitnije je pokušaj da se prvo povrati povjerenje koje je poljuljano u jesen 2006. godine".

XS
SM
MD
LG