Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još nije kasno za EU


Osman Topčagić

Parlament BiH u četvrtak se treba izjasniti o zakonima iz oblasti reforme policije, koji su uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić u intervjuu za RSE kaže kako je optimista u pogledu bh. puta ka EU.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić vjeruje da je BiH došla u fazu u kojoj postoji spremnost da se usvoje reformski zakoni iz oblasti policije, čime bi se ispunili uslovi neophodni da BiH 28. aprila u Luxemburgu potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom:

„Mi sa svoje strane činimo sve i znam da kolege iz Evropske komisije u Briselu čine sve da to zaista bude i moguće. Vezano je za pripremu prijevoda teksta Sporazuma i kod nas na tri zvanična jezika, ali i na 23 jezika u upotrebi u EU - i to je veliki posao.“

Topčagić kaže da nakon što BiH potpiše Sporazum, predstoji joj i potpisivanje tzv. privremenog sporazuma koji sadrži odredbe vezane za transport i unutrašnje tržište Evropske unije. Nakon što privremeni sporazum stupi na snagu, navodi Topčagić, od tog dana će se primjenjivati novi carinski režim:

„Dobićemo niz drugih obaveza vezano za provođenje Sporazuma. Moramo pokazati da smo spremni za to i da od prvog dana razumijemo šta nam je obaveza i da provodimo te obaveze. To nije samo zbog sprovođenja Sporazuma nego i zbog daljeg kretanja u ovom procesu. Naime, dobar rezultat u provođenju Sporazuma je uslov za podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo, koji opet onda vodi prema kandidatskom statusu. Ami smo postavili za svoj cilj da negdje do 2010. najkasnije dobijemo status kandidata za članstvo u EU.“

Osim reforme policije, BiH mora provesti i reforme iz oblasti javne uprave i javnog RTV servisa u Federaciji BiH. Kada je riječ o javnoj upravi, prvi čovjek Direkcije za evropske integracije kaže da je u toku provođenje prvog akcionog plana koji podrazumijeva i formiranje novih institucija. Što se tiče javnog RTV servisa u Federaciji, čeka se mišljenje federalnog Ustavnog suda jer su predstavnici iz reda hrvatskog naroda u Parlamentu zatražili od te institucije zaštitu vitalnog nacionalnog interesa:

„Međutim, ti ključni prioriteti iz evropskog partnerstva, koji su nam dostavljeni u novembru prošle godine, ovoga puta definišu i očekivanja da se krene u ustavne promjene u smislu uspostave, kako su rekli, funkcionalnije države, tako da i to je jedan reformski, izuzetno važan zahvat koji je pred BiH u narednom periodu. Naravno, i sve ono vezano za stvaranje povoljnijeg ekonomskog ambijenta, odnosno stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u okviru BiH, koji bi se onda mogao uspješno integrisati u unutrašnje tržište EU.“

Na pitanje da li je realno očekivati da BiH u ovakvim političkim prilikama, gdje se dogovori postižu na sastancima političkih lidera i van institucija države, 2010. godine dobije status kanditata, Topčagić odgovara:

„Makedonija je nakon podnošenja zahtjeva za članstvo pozitivan odgovor Komisije dobila u roku od 20 mjeseci. Dakle, još nije kasno, ako mi, naravno, potpišemo Sporazum i nakon toga u kraćem periodu podnesemo zahtjev za članstvo, da i ostvarimo taj cilj, da dobijemo kandidatski status 2010. godine. Međutim, ako se stvori politička volja u EU, možda i sve to zajedno može biti brže i možda moramo biti spremni i na to i misliti i na to.“

Hoće li zaista BiH ispuniti uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće poznato već u četvrtak, za kada je zakazana sjednica Parlamenta BiH, na kojoj će se raspravljati o jedinom uslovu za Sporazum - reformi policije.

XS
SM
MD
LG