Dostupni linkovi

Poruke posjete američkog predsjednika


Zagreb, Goerge Bush sa suprugom na prijemu kod predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića
Zagreb, Goerge Bush sa suprugom na prijemu kod predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića

I hrvatski političari i analitičari očekuju pozitivne političke i gospodarske efekte od upravo završene posjete američkog predsjednika Busha Hrvatskoj. Hrvatska treba regiji biti primjer, a ne lider, poručuju analitičari.

Bushova posjeta Hrvatskoj poruka je potpore hrvatskim reformama na putu prema NATO-u i Europskoj uniji, i poruka regiji da će reformski napori biti nagrađeni, ocjena je hrvatskog predsjednika Stipe Mesića:

«Svakako da je to poruka i Hrvatskoj i njenim nastojanjima da uđe u euroatlantske integracije, ali to je poruka i svim našim susjedima, da znaju – ukoliko se potrude da ostvare standarde i uvjete, mogu također očekivati da im se to honorira. Dakle, njegove poruke su bile poruke za nas, poruke za našu regiju, ali i poruke za Evropu i svijet.»

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, prepoznao je dvije Bushove poruke regiji:

«Amerika ostaje u regiji, i dalje će tu igrati dominantnu ulogu, što se tiče vanjskih igrača. Bush je također sam istaknuo Hrvatsku kao primjer – provodite reforme, pokažite da ih možete provesti, da se demokracija može konsolidirati i razvijati i onda je put prema integracijama otvoren.»

Dobar primjer, a ne regionalni lider – tako Hrvatsku u ovom kontekstu vidi zamjenik ministra vanjskih poslova u Račanovoj vladi Ivan Šimonović:

«Kao dobar primjer kamo vode pozitivni napori, to da. Ali nekakve naročite druge regionalne liderske ambicije mislim da nisu potrebne ni regiji, ni Republici Hrvatskoj.»

Pozivnicom za NATO i Bushovom posjetom Hrvatskoj, poslana je poruka kako se gleda Hrvatska, kaže Šimonović:

«Pozivnicom Hrvatske u NATO se šalje poruka da se radi o jednoj mirnoj i stabilnoj državi. Time da Bush dolazi u Hrvatsku kao američki predsjednik šalje se poruka da je Hrvatska Sjedinjenim Američkim Državama jedna prijateljska država. Ako se tome doda i skori ulazak u Evropsku uniju, ukupno gledano, to je zapravo jedna povoljnija poruka nego što se prije tog posjeta gledalo na Hrvatsku.»

Naime, tek par dana ranije, naslovnim stranicama dominirale su druge teme:

«Glavne vijesti su bile da se sudi trojici generala, da četvrti luta okolo po Hrvatskoj i ubija svoje susjede i rođake koji su mu se zamjerili. Stvoreno je povoljno ozračje. Ono neće neposredno dati rezultate, ali rekao bih da će u ovakvom kontekstu Hrvatska biti prepoznata kao država pred kojom je stabilna perspektiva, da će se to odraziti na naš kreditni rejting i tako dalje. Kapital voli sigurnost, a Hrvatska ostavlja siguran i stabilan dojam.»

Hrvatski premijer Ivo Sanader ustvrdio je kako je netom završeni posjet američkog predsjednika Busha Hrvatskoj vrhunac dosadašnjih vanjskopolitičkih uspjeha:

«Ocjenjujem to velikim uspjehom hrvatske vanjske politike koji se mora odraziti i na unutarnju politiku – u pozivu ulagačima da dođu. A to znači nova radna mjesta, novi investicijski ciklusi i tako dalje.»

Kako ja idem u međudržavne posjete vođen interesima Hrvatske, tako Bush ide vođen interesima svoje zemlje, pojasnio je predsjednik Mesić:

«On želi veću prisutnost američkog kapitala, on želi veću prisutnost u suradnji u vojnom kompleksu, iako sam predsjednik Bush – on to uvijek naglašava – ne sudjeluje u nikakvim pregovorima o kupnji ili prodaji oružja. On želi takvu suradnju u vojnom kompleksu da mi budemo sigurni da onaj segment koji otpada u obrani na nas bude siguran i kompatibilan sa zemljama NATO saveza.»

XS
SM
MD
LG