Dostupni linkovi

Beograd ocenjuje: "Solana se meša u izbore"


Javier Solana
Javier Solana

Nakon što je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozvao Uniju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom pre izbora zakazanih za 11. maj stigle su prve rekcije iz Beograda.

Deo srpskih političkih partija smatra Solanin poziv kao mešanje u izbore u Srbiji, a drugi deo ga vidi kao dragocenu poruku za evropsku perspektivu Srbije. S druge strane, otvara se pitanje koliko ovakve poruke zaista imaju uticaja na biračko telo u Srbiji.


Ministar prosvete i funkcioner Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar odmah je po objavljivanju vesti iz Brisela optužio visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Havijera Solanu da se direktno meša u izbore i u unutrašnje stvari Srbije. "Havijer Solana kaže da on mnogo voli Srbiju i da hoće na izborima da pomogne koaliciji Čanak, DS, G17", naveo je Lončar u pisanoj izjavi i ocenio da se na taj način "Solana direktno meša u izbore u Srbiji".

Šefica poslaničkog kluba DS Nada Kolundžija kaže da je odluka EU da ponudi potpisivanje sporazuma pre 11 maja dragocena i da to ne vidi kao mešanje u unutarašnje-političke odnose:

"To pre svega tumačimo kao dobar znak i dobru vest za Srbiju, bez obzira na trenutak u kojem se nudi taj sporazum. U tom smislu, kad god da je došla ta ponuda, mi je smatramo dragocenom, zaista smatramo da je potrebno ohrabriti građane. Ako je saradnja sa EU mešanje u unutrašnje stvari, onda je tog mešanja bilo mnogo puta do sada i oni su se vrlo često, da tako kažem, oslanjali na to mešanje. Mislim da takva vrsta izjave zapravo stvara dodatnu zlovolju pred ove izbore i da to nije dobro. Političke stranke trebaju da nude svoje programe, a ne da napadaju eventualne dobre korake Srbije ka sigurnijoj budućnosti."


S druge strane, Srpska radikalna stranka procenjuje da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana pokušava da obezbedi pobedu na izborima onim političkim snagama u Srbiji koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Visoki funkcioner SRS Milorad Mirčić kaže da je reč o mešanju u unutrašnje stvari jedne zemlje i pokušaju manipulacije građanima:

"Postalo je indikativno da se pred same izbore i u toku predizborne kampanje uključuju evropski predstavnici, kao što je Havijer Solana, ne sa namerom da Srbiji olakšaju ili da sa Srbijom iskreno potpišu bilo kakav sporazum nego, po ko zna koji put, radi političke manipulacije i marketinških poteza. Havijer Solana i sada bukvalno utiče, najdirektnije se meša u unutrašnje stvari jedne države, ovoga puta su to izbori. On na ovaj način utiče na birače u Srbiji kako bi ih po ko zna koji put obmanuo sa tim pričama o nekoj budućnosti i ulasku u Evropu. Treba da shvati, i mnogi drugi, da se u Srbiji više ne može tako manipulisati, da je u Srbiji potpuno sazrelo uverenje i ubeđenje - bez obzira na to koliko ta Evropa misli dobro Srbiji ako to prezentuje Havijer Solana onda se to u Srbiji prihvata sa velikom rezervom."


Koliko poruke poput ove koju je danas izrekao Solana imaju uticaja na biračko telo? Politikolog Zoran Stojiljković kaže da su ovakve poruke kod nas postala uobičajena praksa još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine:

"Ovo je očitavanje efekata i rezultata prethodno održanih predsedničkih izbora, koje je Tadić dobio za prsa, i nekih prvih sondaža koje pokazuju da jasno proevropski i građanski opredeljene snage nemaju izvesnu parlamentarnu većinu, pogotovo ako iz demokratskog bloka stranaka isključite narodnjačku koaliciju. Dakle, ovo je pokušaj da se građanima Srbije, na toj liniji podela 'u Evropu sa ili bez Kosova', uputi poruka da Evropa ima interesa da moderna i demokratska Srbija bude njen integralni deo i da koristi sve preostale benefite. To je pokušaj da se snažno podrže stranke demokratskog bloka, jasne proevropske snage."

XS
SM
MD
LG