Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavak borske tenderske sapunice


Beograd, sednica Vlade Srbije

Bakarna tragikomedija čeka odluku Vlade. Ovako je u štampi sažeta poslednja epizoda tenderske sapunice u Srbiji. Naime, austrijska kompanija "A-tek" prekoračila je već jednom produžene rokove za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Austrijski mediji prenose da je Dojče banka odbila da finansira ovu kupovinu ovog propalog soc-giganta, tešku 466 miliona dolara, što ne bi iznenadilo s obzirom na to da je i drugoj austrijskoj kompaniji odbila da finansira gradnju auto-puta Horgoš-Požega. Koliko još zapadnih banaka treba da odbije finansiranje projekata u Srbiji da bi odgovorni shvatili koliko vrede akcije njihove politike?

Šef austrijske firme "A-tek" Mirko Kovač, u petak je najpre odustao od kupovine "Bora" ne uspevši da izdejstvuje kredit od Deutsche banke, za koju je rekao da je odlučila da ne finansira projekte u Srbiji do kraja godine, da bi 3 minuta pre ponoći Agenciji za privatizaciju faksom poslao novu, poboljšanu, ponudu za plaćanje preostalog iznosa. Danas je Kovač otišao i korak dalje, izjavivši je da je pronađena zamena za Deutsche bank, mada nije saopštio o kojoj drugoj banci je reč.

Branko Pavlović, bivši šef Agencije za privatizaciju, ne veruje da je ijedna druga finansijska organizacija u tako kratkom vremenu bila spremna da uđe u posao koji podrazumeva toliku količinu novca, a o teškoćama oko prodaje Bora kaže:

"Po drugi put se pokazalo da je izlicitirana cena za Bor vrlo visoka i da finansijeri, oni koji raspolažu novcem, nisu sremni da prate investitora u toj ambiciji, da za te pare kupi "Bor". Mislim da priča o političkim rizicima ne stoji jer se u rudarstvu koncepcije prave na 15-20 godina, dakle, to nema veze sa dnevno političkim aktivnostima. S druge strane, trenutni pad plasmana bankarskih para u hartije od vrednosti na svetskim tržištima čini bolju situaciju za "A-tek" jer onda finansijski kapital želi da investira u nešto što je realna privreda - ako može da dobije iole dovoljnu količinu garancija za takvo ulaganje."

Ekonomski ekspert Miroslav Prokopijević kaže da iza odbijanja Deutsche bank da finansira kupovinu “RT Bor” vidi povećan politički i ekonomski rizik investiranja u Srbiju:

"Za firmu "A-tek" koja posluje u Austriji nikada nisam čuo da ima neki veliki problem, ali nije isključeno da se poslovna politika nešto promenila. Možda su bili u nekim problemima, zaista ne znam, to nije stvar koja prvo pada na pamet jer kao što vidite oni nisu jedini koji odustaju ili traže bolje uslove itd."

Agencija za privatizaciju je vruć krompir, odnosno, odluku o ishodu tendera za “Bor” prenela na Vladu. Ova odluka čudi tim pre što je Vlada samo tehnička. Prokopijević ovako vidi razloge za tu odluku:

"Agencija skida odgovornost sa sebe. Vrlo je karakteristično da tehnička Vlada, i u prošlom i u ovom mandatu, donosi suštinske odluke. Takve stvari treba ostaviti za neka druga vremena i neku drugu Vladu."

Šta će Vlada u četvrtak odlučiti – da li će još jednom produžiti rok “A-teku” ili raskinuti ugovor i ponuditi “Bor” drugoplasiranom na tenderu – ruskoj kompaniji SRM, čiji vlasnik je Oleg Deripaska, a koja je svojevremeno ponudila 370 miliona doara, ostaje da se vidi.

Ako se austrijskoj firmi koja nije ispunila uslove ugovora i dalje budu činili ustupci, kaže Branko Pavlović:

"Problem Agencije za privatizaciju nije u tome da li jeste ili nije moguće dati naknadni rok, problem je što će to izgledati kao da se sa Agencijom može cenkati, jer su im već jednom izašli u susret, što mislim da je ispravno. Smisao je da se tako visoko izlicitirana cena zaista prebaci u budžet, ali to ne može ići u beskonačnost. Agencija za privatizaciju je naročito u pravu ukoliko štiti svoju reputaciju, ako se predstavlja kao subjekt sa kojim se ne može cenkati."

Sličan stav iznosi i Dragan Kostić, konsultant za poslovne rizike i krizne situacije, koji ocenjuje da se žmurenjem i svakojakom gimnastikom uprkos očiglednim prekršajima tenderske procedure, navlači još veća beda na vrat jer time Srbija polako ali sigurno postaje zemlja sve privlačnija spekulantima.

Poenta ove priče, međutim, čini se da je u onome što tehnički premijer neće da prizna, a da je pitao generalnog direktora Deutsche banke – verovatno bi dobio odgovor: zapadni finansijeri ne veruju da će Srbija nakon izbora biti stabilna zemlja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG