Dostupni linkovi

Stav Beograda prema EU misiji ostaje isti


Severni dio Kosovske Mitrovice: jedan od protesta Srba iz marta 2008.
Severni dio Kosovske Mitrovice: jedan od protesta Srba iz marta 2008.

Bez obzira ko pobedi na izborima, političke stranke u Srbiji ostaju jedinstvene u stavu da ne prihvataju Misiju EU (EULEX) na Kosovu, poručuje se povodom najave da će EULEX pre odluke o preuzimanju nadležnosti na severu Kosova sačekati ishod srpskih izbora.

Ipak, pojedini lideri kosovskih Srba smatraju da će se odnos ‘patriotskog bloka’ prema razvoju događaja na Kosovu umnogome razlikovati od politike proevropskih snaga.

Reagujući na izjavu međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu Pitera Fejta, da će u preuzmanju nadležnosti od UN-a krenuti od toga ko će na izborima 11. maja izaći kao odlučujući faktor u Vladi Srbije, predsednik Srbije Boris Tadić ocenjuje da međunarodni civilni predstavnik "nema mandat da se bavi izborima u Srbiji" i ponavlja da je misija na čijem je čelu nelegalno na Kosovu. Tadić navodi da to što Fejt radi jeste “pomoć antievropskim snagama u Srbiji, kako bi njihov dolazak na vlast bio alibi za davanje nezavisnosti Kosovu”.

I šef Koordinacionog centra za Kosovo, iz stranke premijera Vojislava Koštunice, Vuko Antonijević osuđuje izjavu Pitera Fejta i navodi da se stav Beograda prema misiji EU neće menjati:

“Ko god dobio izbore u Srbiji, evropska misija nije prihvatljiva za bilo koju opciju. I ako patriotski blok bude u opoziciji, vršiće toliki pritisak jer je zaista nedopustivo, neprihvatljivo i nema mandat. Nadam se da će da prevlada razum, i da neće uopšte ni da pokušaju da instaliraju evropsku misiju na sever ili tamo gde su srpske enklave.”

Radikali, očekivano, poručuju da će njihova pobeda na izborima biti garant da će Kosovo ostati u sastavu Srbije, a funkcioner SRS-a Dragan Todorović ovako tumači izjavu Pitera Fejta:

“To su samo pokušaji da se pomogne Demokratskoj stranci da bi sama prihvatila nezavisnost Kosova i Metohije.”

A nakon Pitera Fejta, stav o budućnosti EULEX-a izneo je i visoki predstavnik EU Havijer Solana koji je naglasio da ta misija treba da bude razmeštena na celoj teritoriji Kosova. On je ocenio da će, posle izbora u Srbiji, sledeći ključni trenutak biti 15. jun "kad na snagu stupa

ustav Kosova". "Mora se sagledati kako će se sveukupna situacija razvijati između 11. maja i 15. juna", rekao je Solana.

I dok su ‘proevropski’ i ‘patriotski blok’ jedinstveni u osudi misije EU na Kosovu, Demokratska stranka, predsednika Tadića i Demokratska stranka Srbije, premijera Koštunice, razilaze se kada je reč o politici prema severu Kosova. Tako su se, naročito po raspisivanju izbora, od demokrata mogle čuti oštre kritike rada Koštuničinog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića, koji ''glumi gubernatora'' u ime DSS-a i na Kosovu sprovodi stranačku politku. Isto tako, ocena je mnogih da je pribegavanje nasilju na severu instruisano iz Beograda, a u izjavama podrške i opravdavanja ovakvog vida otpora Srba prednjače Koštuničini ministri. Ipak, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose podseća da je Akcioni plan za Kosovo rezultat zajedničkog dogovora dosadašnjih koalicionih partnera u Vladi Srbije:

“Jesu bile optužbe, ali ja to više razumem kao jednu opštu igru koja zaista postoji. Ni Tadićevi, ni Koštuničini ljudi nisu spremni da preuzmu odgovornost za faktički gubitak Kosova. Oni su vrlo loše pregovarali u doba Trojke, uopšte nisu pregovarali, nego su pravili Akcioni plan. I u doba Ahtisarija su loše pregovarali i zajedno su vezali sudbine.”

S druge strane, uz uverenje da će u narednom periodu biti nađeno rešenje za postepeno povezivanje Srba sa predstavnicima EULEX-a, jedna od predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković upozorava da će uspeh tog procesa itekako zavisiti od rezultata izbora 11. maja:

“Ukoliko bi blok koji bi predstavljali lideri DSS-a i SRS-a nakon izbora zaista bio preovlađujuć, ja mislim da bi nas doveo u poziciju da sa onima koji su nam na najdirektniji način okruženje, i koji su prosto realnost na terenu Kosova i Metohije, mi ne bismo imali preporuke da sarađujemo. I takav vid poruka bi normalno rezultirao iseljavanjem Srba sa prostora Kosova i Metohije, posebno iz enklava. Ja mislim da će međunarodna zajednica, s obzirom na to da je opredeljena da zadrži Srbe, ipak naći modalitet da taj proces ide nekom usporenom dinamikom, zato što EULEX kao jednu od vrlo bitnih agendi ima decentralizaciju Kosova i Metohije, a to je, ako hoćete, i jedina šansa za naš dostojanstven opstanak na ovom području.”

XS
SM
MD
LG