Dostupni linkovi

English: Nema cijepanja BiH


Odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine neće biti, a pitanje unutarnjeg ustroja te države morat će se otvoriti prije njena ulaska u Evropsku uniju, ocijenio je američki veleposlanik u BiH Charles English.
U intervjuu, kojega je u utorak objavio "Dnevni avaz", američki je ambasador istaknuo kako je stajalište cijele međunarodne zajednice u odnosu na zahtjeve za otcjepljenjem RS potpuno jasno.
Dodao je kako je stajalište SAD da BiH ne treba ni daljnje etničke podjele poput uspostave trećeg entiteta, niti smatra realističnim zamisli o uspostavi građanske države.
"U teoriji to (građanska država) možda zvuči dobro, no bojim se da taj koncept danas u BiH ne bi mogao funkcionirati. U ovakvoj državi mora postojati sustav balansa i provjera", kazao je English.
Američki veleposlanik upozorio je kako BiH mora riješiti puno otvorenih pitanja pa je najrazumnije ići korak po korak te početi od reforme policije.
Parlament BiH o tom bi pitanju ponovo trebao raspravljati 10. aprila, a ambasador English drži kako je do rješenja moguće doći uz kompromise.
XS
SM
MD
LG