Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I poslije Tita - Milo


Filip Vujanović i Milo Đukanović

U kakvoj su atmosferi Bijelopoljci dan poslije komentarisali rezultate predsjedničkih izbora, održane u nedjelju, 6. aprila 2008.?

Tradicionalni crnogorski razlog da plate piće u kafani prvog postizbornog dana u Bijelom Polju, prema nezvaničnim podacima, imalo je više od 55% Bjelopoljaca. Poznati bjelopoljski boem i jednako toliko poznati fan premijera Mila Đukanovića, Bečo Ristić, drugima je dozvoljavao tek drugu turu. Prva je bila njegova i kada je došao jedan od njegovih najboljih prijatelja Tale: "Srećna ti ova pobjeda prijatelju moj". "Fala, takođe, brate moj".

Dileme ko će platiti piće nije bilo. «Bečo. On i kapu crvenu ima», presuđuje Tale. Dvije kafe i pelinkovac počeli su razgovor: «Da nije bilo Mila Đukanovića, on je kralj za Crnu Goru Fićo nikad ne bi pobjedio», uvjeren je Bečo.

Neobično skandiranje «Milo – Milo» nakon pobjede na predsjedničkim izborima, u tome ima i objašnjenje. «Ko što je bio Tito za vrijeme stare Juge, to ti je Milo za Crnu Goru», kaže Bečo.

«I poslije Tita Milo», da se zaključiti. «U pravu si. Poslije Tita – Milo», zaključije Bečo, bez obzira što se Tale drži za glavu. «Neću više ništa da pričam», kaže zabrinuto Tale.

Ipak je ubrzo promijenio mišljenje, mišljenje o nepromijenjljivoj vlasti, kaže, ne mijenja: "Nije se narod pokajao, no narodu je više dosta ceremonije i mahanje zastavamo, dosta mu je više bukača i galame. Vlast je dobra, ali oni ne znaju što rade ovi šišnjari, kada bi oni sve znali, onda bi morali da idu po ulici i gledaju đe šta ko radi"; kaže Tale.

Dok gleda iz kafane ulicu, Bečo primjećuje: «Prolaze auta, više auta nego pješaka. Moram da kažem da nikad bolje nijesam živio no sad. "Super" mi je. Dođe mi račun, onamo tačke neke, ne znam ni što je ni kako je», ipak se žali Bečo.

Onda je nakon blage ironije nastupila konstruktivna kritika na račun visokih cijena, pogotovo onih za struju, i jedna psovka koju smo morali cenzurisati, između ostalog i zarad proklamovanog puta u Evropu: "Sve psovke gospodina Beča moraju da se maknu", insistira Tale, jer, kako ćemo u Evropu sa psovkama? «Nećemo mi psovat' za jedno deset godina, dako se opametimo i ako 'oćemo u Evropu. Daleko smo mi još, ipak», kaže.

«Moram da kažem i ovo. Hoću da pozdravim mog druga, prijatelja Seja Papa. Gore u Švedskoj, u Geteborgu», koristi Bečo priliku slušanosti našeg radija.

Bečov i Talov dobar prijatelj, Sejo Papović, suprotno njihovim očekivanjima, nije došao da glasa na predsjedničkim izborima. «Ne znam. Ja sam ga očekivao da dođe, ali prvi put mu nijesu platili 230 eura. Nijesu mu platili i možda čo'ek nije stio da dođe», kaže Bečo.

Isti zaključak ima i Tale. «Nijesu mu prvi put pare dali i misle da će ga prevariti, zato nije došao», kaže i Tale.

Bez dileme, obojica bi ga voljeli vidjeti na jutarnjoj kafi. «Ja bih bio srećan čo'ek da ga vidim», kaže Bečo, mada se ne bi obradovao zbog propuštene šanse da se u drugom krugu predsjedničkih izbora donese odluka o predsjedniku Crne Gore, mada bi na to glasanje, možda došao njegov drug Sejo iz Geteborga. "Ipak je bolje što je Filip pobijedio u prvom krugu, bolje, bolje», kaže Bečo. «Da se više ne izlazi, da se ne mučimo više», zaključuje Tale.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG