Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Napad" na olimpijsku baklju


London, incidenti pri prolasku olimpijske baklje

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge izjavio je danas kako je "vrlo zabrinut" nemirima u Tibetu i drugim međunarodnim pitanjima koja prate organizaciju Olimpijskih igara u Pekingu.

On se s dužnosnicima kineskog Olimpijskog odbora sastao dan nakon što je u Londonu "napadnuta" olimpijska baklja. Demonstranti su namjeravali ugasiti olimpijski plamen, izražavajući tako protest protiv kineskog nasilja u Tibetu.

"Vrlo sam zabrinut međunarodnom situacijom i onime što se događa u Tibetu", izjavio je Rogge u Pekingu. Kina je suočena s velikim kritikama zbog jačanja nasilja u Tibetu s jedne, te insistiranja na diplomatskom u sudanskom području Darfur, s druge strane. Tokom nedjeljnog prolaska povorke koja je središtem Londona nosila olimpijsku baklju više je prosvjednika pokušalo oduzeti i ugasiti olimpijski plamen.

Nositelji baklje, uglavnom poznate sportske i javne ličnosti izjavili su da ni slutili nisu da će zadatak biti tako teško izvesti. Više hiljada prosvjednika u glavnom gradu Velike Britanije nosilo je tibetanske zastave i uzvikivalo "Kineska sramota". Nakon što je oko stotinu ljudi nasrnulo na povorku koja je nosila olimpijsku baklju, pokušavajući je oteti, policija je baklju prebacila u dvospratni londonski autobus. U Britaniji je uhapšeno najmanje 35 demonstranata.

Kineski državni mediji danas su osudili i "podlim zločincima" nazvali ljude koji su pokušali spriječiti prolazak olimpijske baklje kroz London. Posebno je žestoko osudjen pokušaj jednog od demonstranata da protupožarnim aparatom ugasi plamen. "To podlo zlodjelo tibetanskih separatističkih aktivista, koji su pokušali poremetiti prolazak baklje izazvalo je ogorčenost lokalnog stanovništva", objavila je Xinhua.

"Baklja predstavlja uzvišene olimpijske ideale, poput mira, prijateljstva i sklada, i odluka je Kine da je pošalje na svjetsku procesciju bila da ohrabri ljude da zajednički izgrade skladnije, bolje sutra", izjavio je za Xinhuau glasnogovornik Olimpijade.

Putovanje olimpijske baklje oko svijeta, Peking je nazvao "harmoničnim putovanjem". Da je u pitanju suprotnost pokazali su protesti u Londonu, baš kao i strahovanja od današnjeg prolaska kroz Paris.

Još do prije par dana niko nije mogao ni pretpostaviti da bi prolazak olimpijske baklje mogao postati vandredna vijest na svim svjetskim medijima. Ili da će olimpijski plamen biti praćen osiguranjem kakvo ima samo američki predsjednik, i to nakon 11.septembra.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG