Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susret Putin-Buš u znaku optimizma


Američki predsednik Džordž Buš (L) i ruski predsednik Vladimir Putin (D) na konferenciji za novinare u Sočiju, 06.04.2008.

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džordž Buš (George W. Bush), izjavili su na konferenciji za novinare nakon razgovora u Sočiju, da nisu postigli dogovor o postavljanju američkog raketnog štita u istočnoj Evropi, ali su izrazili optimizam o budućnosti odnosa dve zemlje.

Oni su potpisali deklaraciju koja označava njihovu spremnost da nađu kompromis u rešavanju problema raketnog štita.


Vladimir Putin je rekao da, strateški, nema promene u stavu Rusije prema nameri SAD, izražavajući ipak optimizam.

"Mi smo danas još jednom videli da naši američki partneri ne samo da razumeju našu zabrinutost, već i iskreno nastoje da rade u cilju njenog otklanjanja. To je prvi zaključak. Drugi je: osećam umereni optimizam da ćemo postići dogovor," kazao je Putin.


Američki predsednik, Džordž Buš je takođe optimista.


"Očigledno, predstoji nam dosta posla da obavimo kako bismo ubedili Rusiju da ovaj sistem nije uperen protiv nje, već stvarno može pomoći u suočavanju sa mogućim pretnjama,"
istakao je Buš.

Ruska strana je iskazala i rezerve prema širenju NATO-a:

"Mislim da je širenje NATO-a politička akcija koja podrazumeva staru logiku po kojoj se na Rusiju i dalje gleda u najmanju ruku kao na oponenta," kazao je Putin.

Duboka neslaganja iskazana su i o pitanju nezavisnosti Kosova, rata u Iraku i korišćenja energetskih izvora.

Buš je kazao da podržava nastojanja Rusije da postane članica Svetske trgovinske organizacije kao i da se zalaže da SAD ukinu zakonodavstvo iz vremena Hladnog rata kojim se trgovina sa Rusijom vezuje sa stanjem ljudskih prava u njoj.

Ovo je poslednji susret Buša i Putina kao šefova država.


Oni su do kraja ostali verni svom principu potpune otvorenosti, nastojeći da u istoriji pošalju najbolju moguću sliku tog rusko-američkog para i sedmogodišnjih prijateljskih odnosa.

Džordž Buš (D) i Vladimir Putin (L) u Sočiju, 05.04.2008.

Tokom dva dana provedenih u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika u Sočiju, na obali Crnog mora, Putin i Buš su se oslovljavali sa "Džordž" i "Vladimir", igrali su, šetali obalom mora i posvedočili da se međusobno uvažavaju.


"Ovo je naš poslednji susret kao predsednika, ali ne i poslednji

susret kao dva čoveka," rekao je Buš mesec dana uoči odlaska iz

Kremlja jedinog ruskog predsednika sa kojim je radio.


"Malo je nostalgično. Ovo je trenutak koji vas podseća da život ide dalje," rekao je Buš.


Putin je naveo kako je "uvek cenio Bušovo poštenje i otvorenost duha, njegovu sposobnost da sasluša".


Uprkos iskazivanju otvorenih razlika i na ovom skupu, kao i dva dana ranije na samitu NATO-a na kojem je Alijansa podržala američki projekat i nastavila svoje širenje, Putin se uzdržao od hladnoratovske retorike koja se poslednjih meseci čula u Moskvi. Buš je, sa svoje strane, govorio o poštovanju pravne države, ali uzdržao da izrazi zabrinutost zbog stanja sloboda u Rusiji. On je

zato radije izabrao da istakne saradnju dve sile u svim domenima.

Buš će ostati upamćen po rečima koje je izrekao na prvom susretu sa Putinom 2001. godine.

"Pogledao sam tom čoveku u oči i video da je iskren... Da mu ne verujem, ne bih ga pozvao na svoj ranč... ",
rekao je tada Buš.

Iako kritikovan u SAD zbog veoma ličnog odnosa sa Putinom, da zatvara oči pred činjenicama o njegovoj ličnosti i o Rusiji, Buš nije promenio mišljenje o svom saputniku.


Putin odlazi 7. maja sa mesta šefa države, kao i Buš koji, međutim, ima nekoliko meseci više do kraja mandata, do januara 2009. godine.

XS
SM
MD
LG