Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Deklaracija o daljoj američko-ruskoj saradnji.


Rusija i SAD ponovo potvrđuju da se završila era kada su jedna drugu smatrale neprijateljem ili strateškom pretnjom, navodi se u zajedničkoj deklaraciji koji su nakon današnjih razgovora u Sočiju usvojili dva predsednika Vladimir Putin i Džordž Buš.
"Mi smo potpuno odlučni da radimo zajedno kao i sa drugim državama, kako bi bili rešeni zadaci povezani sa globalnim izazovima 21. veka, prevodeći rusko-američke odnose iz stanja strateškog suparništva na strateško partnerstvo. Nameravamo da sarađujemo kao partneri u cilju jačanja bezbednosti, kao i da se zajedno suprotstavljamo pretnjama kao što su međunarodni terorizam, širenje oružja za masovno uništavanje", navodi se u tekstu.
U deklaraciji se kaže da že Rusija i SAD raditi na rešavanju problema gde postoje nesuglasice, u duhu uzajamnog poštovanja.
"Rusija i SAD su izrazile zainteresovanost za stvaranje sistema reagovanja na moguće raketne pretnje u kojoj će Rusija i SAD i Evropa učestvovati kao ravnopravni partneri", navodi se u dokumentu i dodaje da je ruska strana jasno izjavila da se ne slaže sa odlukom o stvaranju elemenata američkog antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj i da je još jednom iznela alternativne predloge za rešenje tog problema.
Rusija i Amerika su izrazile spremnost da "zajedno rade na rešavanju ozbiljnih nesuglasica" u oblastima u kojima se njihovi prilazi ne podudaraju kao što su širenje NATO-a i sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi, kaže se u dokumentu.
Kad je reč o Iranu, navodi se da su obe strane privržene političkim i diplomatskim naporima za pronalaženje rešenja putem pregovora koji će garantovati isključivo mirni karakter nukleranog programa Teherana.
XS
SM
MD
LG