Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susret Putin-Buš: bez pomaka, ali obojica optimisti


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na konferenciji za novinare u Sočiju nakon susreta sa predsednikom SAD Džordžom Bušom da se Moskva I dalje protivi izgradnji američkog štita u istočnoj Evropi, ali je izrazio “oprezni optimizam” da je moguć sporazum I da je u tom smislu veoma važan američki predlog o gradnji poverenja, “ako se primeni.

Buš je istakao da se su se obojica složili o potrebi stvaranja sistema za odgovor na eventualne raketne napade, u kome bi Rusija, SAD I Evropa ravnopravno učestvovali. “To je važna I strateška vizija”, kazao je Buš. Po njegovim rečima, on I njegov ruski domaćin složili su se o dokumentu o strateškim okvirima rusko-američkih odnosa.

Buš je kazao da podržava nastojanja Rusije da postane članica Svetske trgovinske organizacije kao I da se zalaže da SAD ukinu zakonodavstvo iz vremena Hladnog rata kojim se trgovina sa Rusijom vezuje sa stanjem ljudskih prava u njoj. Ovo je poslednji susret Buša I Putina kao šefova država. Putin i Buš su sinoć imali neformalni susret, tokom kojeg su prošetali po obali Crnog mora, a Bušu je pokazana i maketa budućeg olimijskog naselja u Sočiju.

XS
SM
MD
LG