Dostupni linkovi

Riker: Na Kosovu postoje paralelne bezbednosne strukture


Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je da su kancelarije ministarstva unustrašnjih poslova Srbije prisutne na Kosovu, ali je odbacio da je to krivica misije UN. On je, međutim, u intervjuu za prištinski dnevniki "Koha Ditore", naveo da će biti legalizovane neke paralelne strukture onako kako i predviđa Ahtisarijev plan.

"Posebno mislim na strukture u oblastima obrazovanja i zdravstva. Ne mislim da je postojanje i paralelnih struktura MUP-a Srbije na Kosovu u skladu s našim sadašnjim zakonskim okvirom", rekao je Riker u svom prvom intervju po povratku na Kosovo posle nekoliko nedelja.

On je istakao da "samo UNMIK ima ovlašćenje da organizuje izbore na Kosovu" i izrazio nadu da "Beograd, pošto kaže da poštuje rezoluciju 1244, neće organizovati lokalne izbore na Kosovu".

Upitan kako će UNMIK da reaguje ako Srbija organizuje izbore na Kosovu bez odobrenja UNMIK-a, Riker je odgovorio da će "to prosto dovesti do zaključka da ti izbori na Kosovu nemaju validnost". Kada je reč o mandate misije UN, Riker je istakao da “nam sadašnja situacija ne dozvoljava da govorimo o završetku UNMIK-a".

XS
SM
MD
LG