Dostupni linkovi

Šutanovac uzburkao javnost izjavom o ratu


Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac

U predizbornoj kampanji u jedna od glavnih tema je Kosovo, a novi detalji koje je izneo ministar odbrane još više su uzburkali političke strasti. Dragan Šutanovac izjavio je da su postojale ideje za vojnu intervenciju na Kosovu.

Pod naslovom „Sprečili smo rat za Kosovo”, i podnaslovom “Među “narodnjacima” su postojale ideje za vojnu intervenciju”, Večernje novosti objavile su intervju sa Draganom Šutanovcem, ministrom odbrane Srbije i funkcionerom Demokratske stranke. U tom razgovoru Šutanovac, između ostalog, kaže da su postojale ideje za vojnu intervenciju na Kosovu: „Zašto bi inače bili ljuti na mene,“ objasnio je ministar odbrane aludirajući na „narodnjačku koaliciju“ Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, sa kojom je pre raspisivanja izbora za 11. maj njegova Demokratska stranka bila na vlasti. „Neko je hteo da Srbima na Kosovu pomažemo tako što bi smo im doturali oružje i municiju“, rekao je Šutanovac.
Podsećajući da je u toku predizborna kampanja, Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za civilnu odbranu, rekao je za naš program da bi izjavu Šutanovca pre svega trebalo posmatrati kroz prizmu političke svađe između DS-a i DSS-a, ali i dodao da mu ne deluje nelogično da su neki krugovi u Srbiji i na Kosovu imali ideju za vojnu intervenciju:
"Spreman sam da poverujem u to da su neki razmišljali čak i na taj način. Da kle, ne deluje mi neverovatno da je neko hteo da gurne kosovske Srbe u rat. Da se takav scenario dogodio, to bi predstavljalo potpunu katastrofu, pre svega za naše sunarodnike dole na Kosovu jer oni, sasvim je jasno, u tom okruženju i u takvoj situaciji taj rat ne bi mogli da dobiju. To bi bila potpuno suluda avantura, ali na svu sreću takav scenario se nije dogodio."
Ministar Šutanovac u kontekstu ove priče pomenuo je jednog od lidera kosovskih Srba Marka Jakšića, koji je i funkcioner DSS-a. Jakšića smo pitali da li je tačno da je tražio naoružavanje:
"Nemojte se ljutiti, ali mislim da je to glupo pitanje. Niko nikada tako nešto nije postavio niti tražio. Sve priče na tu temu su, da tako kažem, jedna prljava igra koja dolazi pre svega od strane zapadnih medija, ali i od onih koji se bore za stvaranje još jedne albanske države na Balkanu, imajući u vidu da je taj projekat stvoren u kabinetu predsednika Tadića, Briselu i Vašingtonu."
Ostavljajući po strani političke razmirice pred izbore, Ninoslav Krstić, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, rekao je za naš program da do sada ideje o vojnoj intervenciji na Kosovu nisu poticale ni od jedne parlamentrane stranke:
"Možda u nekim vanpartijskim i ekstremnim krugovima, ali to nije bio zvaničan stav nijedne partije, uključujući i SRS."
Međutim, kaže Krstić, Vojska Srbije u svakom trenutku mora da bude spremna za upotrebu:
"Za neke varijante i KFOR i UNMIK, u slučaju nekog velikog nasilja od strane ekstremnih Albanaca, imaju spremne planove za napuštanje KiM. U tom slučaju Vojska Srbije mora biti spremna da uđe na KiM i zaštiti svoj narod, ukoliko KFOR i UNMIK po tim planovima napuste KiM."
Kada se radi o mogućem ilegalnom dostavljanju oružja na Kosovo, kaže za naš program Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti, svako ko ima saznanja o takvim aktivnostima mora da ih prijavi državnim organima:
"Da podnese krivične prijave protiv takvih lica jer se oružje, ili bilo koja druga sredstva vezana za vojsku, ne može dostavljati bez odluke nadležnih institucija."
Trifunović naglašava da je neophodan vrlo pažljiv pristup ovom pitanju, jer je bezbednost na Kosovu važna za ceo region:
"U jednoj piramidi bezbednosti postoje tri kraka - bezbednost, politika i ekonomija. Ako se naruši bilo koji od ova tri faktora neće biti harmonije, neće biti onoga što doprinosi boljitku svih ljudi koji žive na ovim prostorima."
Analitičar Zoran Dragišić zaključuje da, ako i ima takvih ideja, oružje kao deo rešenja - treba zaboraviti:
"Jedina racionalna opcija, a to i jedina opcija, je da se rat za Kosovo, odnosno borba, vodi diplomatskim i političkim sredstvima - to jedini način da Srbija izađe iz toga sa dobrim ishodom po sebe. Mislim da ja to jedini način da Srbi na Kosovu budu bezbedni i da na Kosovu i opstanu."
XS
SM
MD
LG