Dostupni linkovi

Brisel ipak pomaže Srbiju


Božidar Đelić
Božidar Đelić

Potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić potpisao je sa predstavnicima Evropske komisije sporazum kojim se Srbiji odobrava bespovratna pomoć u vrednosti od 165 miliona evra. Premijer Vojislav Koštunica dovodi u pitanje dalji put zemlje ka Evropi.

Vicepremijer Srbije Božidar Đelić izjavio je nakon potpisivanja finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom da je reč o prvoj tranši iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU u iznosu od milijardu evra namenjenih Srbiji za period od 2007. do 2011. godine. Prvi deo ove bespovratne pomoći biće raspoređen na 36 projekata i direktno će pomoći boljem životu građana, naglašava Đelić:
"Ovo je samo početak ovog velikog programa. Uveliko radimo na završetku svih onih projekata koji će biti finansirani iz sredstava IPA 2008. godina. U mesecima koji dolaze očekujem da potpišemo i taj program, a on će vredeti dodatnih 190.9 miliona eura. Zahvalan sam Evropskoj komisiji i zemljama članicama koje na ovaj konkretan način pokazuju da se evropska perspektiva veoma brzo može pretvoriti u bolji život svih naših građana."
Navodeći da je sporazum o korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova samo još jedan korak podrške Beogradu na evropskom putu, šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras naglašava da je Srbija po nivou pomoći EU po stanovniku u samom svetskom vrhu:
"Sve ovo jasno dokazuje da je naša privrženost Srbiji dugoročna i čvrsta i da sa Srbijom želimo da delimo vrednosti i prosperitet. Sada će IPA sredstva, u narednih nekoliko godina, pratiti Srbiju na putu ka EU."
I dok zvaničnici EU šalju poruke podrške i ohrabrenja Srbiji, a deo tehničke Vlade pokušava da održi dinamiku evropskih integracija, premijer Vojislav Koštunica nastavlja da niže optužbe na ručun Brisela i navodi da članstvo u EU sada nije na dnevnom redu.
Evropskepticizam dela vlasti, koji je kulminirao proglašenjem nezavisnosti Kosova i njegovim priznanjem od strane velikog broja članica Unije, blokirao je proces Stabilizacije i priduživanja i doveo do pada Vlade, a Koštunica poručuje da sporazum sa Briselom ne može biti potpisan dok “ne bude razjašnjeno pitanje granica i teritorijalnog integriteta Srbije”.
Istovremeno, zvaničnici EU pak najavljivljuju mogućnost da ovaj Sporazum bude potpisan pre izbora u Srbiji 11. maja. Član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Vatroslav Vekarić kaže za naš program da je tako nešto malo verovatno i dodaje da trenutna situacija u Srbiji utiče na sve aspekte integracija:
"Ukoliko bi se pokazalo kao moguće da pre izbora bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to bi bila dobra činjenica, jer bi na neki način obavezivala svaku buduću garnituru, bez obzira na to ko će to biti. Naravno, nisam siguran da će se to desiti, ali mislim da je neophodno da se održi ta dinamika integracija i da je dobro ukoliko to radi barem deo Vlade."
Na pitanje šta će se sa tom dinamikom, i svim onim što je do sada urađeno na planu približavanja Evropi dogoditi ukoliko na izborima ne pobede proevropke snage, Vekarić kaže:
"Srbija u svakom slučaju ostaje zemlja koja je interesantna za EU, ne mislim da treba očekivati potpuni prekid svega. Sve će, naravno, ići sporije, biće mnogo nepoznanica, ali to ne znači da će biti prekinute stvari koje su započete. Ključno je što će potvrda strateške orijentacije zemlje ka integraciji biti dovedena u pitanje."
XS
SM
MD
LG