Dostupni linkovi

Kampanja obećanja


Kandidati za predsjednika Crne Gore do ponoći imaju vremena da pošalju završne poruke svojim biračima, jer tada nastupa izborna ćutnja koja će biti završena u nedjelju u 21 sat. Predsjednička kampanja biće zapamćena kao možda najmirnija u odnosu na sve prethodne bez obzira što su se povremeno mogle čuti i teže kvalifikacije na račun političkih protivnika. Ono što je takođe obilježilo kampanju su i obećanja kandidata koja su često bila u neskladu sa predsjedničkom funkcijom.

Politički skupovi su se, uglavnom, održavali u zatvorenom prostoru. Predsjednički kandidati su obišli sve gradove i varoši u Crnoj Gori, razgovarali sa građanima, opštinskim funkcionerima i obećali građanima da će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima Crnu Goru izvesti iz svake vrste krize. Tako su kandidati obećavali građanima da će sa predsjedničkog mjesta ubrzati izgradnju auto-puteva prema Srbiji i Jadransko - jonski autoput, smanjiti nezaposlenost, da će se boriti protiv organizovanog kriminala, povećati prisustvo stranih investitora i dovesti krak ruskog gasovoda. Opozicioni kandidati su obećali građanima da će u slučaju pobjede zahtijevati i vanredne parlamentarne izbore.
Kandidat Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio da će prekinuti praksu u kojoj je opozicija gubitnik:
"Da je, evo, došlo vrijeme poslije dvadeset godina neuspjeha naših kolega iz opozicije da konačno stasa opozicija koja će promijeniti ovaj režim".
Ravnopravnost građana, borba protiv kriminala i korupcije, netransparentne privatizacije su osnovni ciljevi Pokreta za promjene koje je saopštio potpredsjednik Branko Radulović:
"Mi jedini znamo kako da za četiri godine napravimo energetski suficit bez potapanja Morače i Tare, i mi smo uvijek govorili imamo projekte za to. Mi možemo da napravimo budžet koji je uistinu razvojni i socijalni, i da povećamo realno plate, penzije i standard građana".
Srđan Milić iz opozicione Socijalističke narodne partije, tokom kampanje je često govorio o teškom socijalnom položaju velikog broja građana. „Vrata predsjednika će biti otvorena svim građanima“, saopštio je Srđan Milić, jer je za njega najvažnija porodica i život dostojan čovjeka. Pozivajući na pomirenje među građanima Srđan Milić je tvrdio da je u prethodnom periodu njegova stranka bila pod velikim pritiskom i najavio da neće biti ravanšizma ukoliko postane predsjednik:
"Ne. Ne može biti meni dobro, ako je nekome loše u Crnoj Gori. Ne može nama biti dobro, ako je loše Crnoj Gori".
Milić je imao najtolerantnije govore, procijenile su posmatračke organizacije, ali istovremeno najmanje je novca potrošio u kampanji. Svoje političke protivnike je kritikovao zbog utrošenog novca za samoreklamiranje
"A, kako može neko da priča o tome da se bori za prava radnika, za prava penzionera, za prava poljoprivrednika, a da protroši dvjesto ili tristo hiljada eura na reklamiranje. Ko to može da bude ozbiljan".
Predsjednički kandidat Srpske liste Andrija Mandić takođe je tokom predsjedničke kampanje slao poruke za ujedinjenje, osvajanje slobode i vraćanje tradicionalnim vrijednostima:
"Mi treba da obiđemo naše komšije, naše prijatelje i da im prenesemo poruku da je sada odlična prilika za ujedinjenje naših porodica".
Takođe, Mandić je govorio o i regionalnim temama kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova, a istovremeno se usprotivio i ulasku Crne Gore u NATO:
"Ja neću Crnu Goru da uvedem u NATO pakt. Nama nije tamo mjesto. Ova mladost mora da stvara".
Aktuelni predsjednik Filip Vujanović je obećao visoke plate, dostizanje evropskih standarda i ocijenio da će pobjediti u prvom krugu predsjedničkih izbora zato što jedini od kandidata bio u kampanji za nezavisnost Crne Gore:
"Da se ne mogu dati glasovi, da se ne može dati povjerenje onima koji su se borili protiv nezavisne Crne Gore, da se referendum drugačije završio ja se ne bih kandidovao za predsjednika države Crne Gore u državnoj zajednici".
Vujanović je tokom kampanje otvorio niz objekata u Crnoj Gori od vrtića do ljekarskih ordinacija. Kampanju su pratili i sukobi oko zaostalih penzija i skandali oko nelegalne gradnje. Vujanovićev partijski kolega Svetozar Marović je uvjeren u pobjedu Filipa Vujanovića:
"Mogu da pričaju i protiv Mila i protiv mene i ne znam koga. Mi smo po pravilu malo sumnjivi, ali za Filipa nećete čuti da nije pošten čovjek. Neka nas napadaju, ali neka Filip pobjeđuje".
Osim Vujanovića obećanja građanima su slali i opštinski funkcioneri s kojima se susretao tokom kampanje. Ponudu koja se ne može odbiti iznio je i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša:
"Mi ćemo snažno zakoračiti dalje. Bićete svedoci da konačno poslije ne znam koliko decenija svaki građanin Zete će sigurno imati vodu za piće".
Izborna ćutnja počinje u petak u ponoć, a završava u nedjelju u 21 sat.

Sučeljavanje bez sučeljavanja
Iako se sinoćnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na Javnom servisu iščekivalo sa nestrpljenjem, opšti je utisak da zahvaljujući konceptu emisije, kandidati nijesu ni morali da budu i istoj prostoriji.
Sinoćnje dugo očekivano sučeljavanje predsjedničkih kandidata kasnilo je punih osamnaest minuta koje je Javni servis popunio emitovanjem snimka završne konvencije vladajućeg DPS-a za lokalne izbore u Herceg Novom, na kojoj je premijer Milo Đukanović izrekao teške optužbe na račun predsjedničkog kandidata Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da je: "Primao krvavi novac kojim je finansirano ubistvo Zorana Đinđića". Nakon tog uvoda počela je emisija koje, generalni je utisak, nije nimalo ličila na predsjedničko sučeljavanje. Predsjednički kandidati su stajali u studiju okrenuti kamerama tako da jedan drugoj nijesu mogli pogledati u oči, a učesnicima je omogućen samo jedan krug replika. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da je sve bilo dobro osmišljeno:
"Partijska televizija Demokratske partije socijalista je do kraja napravila jedan koncept koji treba da spriječi totalni poraz režimskog kandidata u sučeljavanju sa opozicionim kandidatima tako da mi sinoć nijesmo imali nikakvu mogućnost da razmijenimo argumente, nijesmo mogli da reagujemo kada je režimski kandidat čak iznosio i netačne podatke. Sve u svemu jedna režirana predstava koja je pokušala da smanji poražavajući efekat kampanje Filipa Vujanovića ali naravno građani su vidjeli kako je režim glupo krenuo i pred samu debatu pustio predsjednika DPS-a koji je iznio grubih laži i neistina o meni, čekali su svog kandidata režima. Sve je namješteno. Radi se o posljednoj partijskoj televiziji u Evropi".
I Andrija Mandić kandidat Srpske liste smatra da je koncept emisije bio takav da onemogući sučeljavanja:
"U slučaju da je došlo do sučeljavanja veoma je bilo jasno za koga je namijenjena očigledna prednost kroz sistem navodo uspostavljenih replika. Sami koncept emisije je bio uspostavljen tako da je tu teško moglo doći do bilo kakvog sučeljavanja i sama pozicija kako su raspoređeni predsjednički kandidati koji nijesu ni mogli da se pogledaju u oči je dala takav rezultat da emisija nije imala onu živost kakvu su očekivali građani Crne Gore da će imati".
Kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić kaže da nije ni očekivao ništa drugo:
"Očekivao sam da sve ono što su gospodin Vujanović i njegov tim pokušali da urade u prethodnom periodu da će ustvari odrediti i na emisije Crne Gore a to je da ne bude sučeljavanja, da bude to neko iznošenje programskih razlika među nama. Međutim, ja sam zadovoljan. Iskreno govorim o tome da sam zadovoljan zato što sam barem pokazao javnosti Crne Gore da se na ovim izborima bira između dvije vizije. Jasno je da je gospodin Vujanović pokazao prije svega jednu inferiornost, na žalost i političku infaltilnost da odgovara na ono što ga ja nijesam pitao. Žao mi je što kolege iz partija koje nijesu na vlasti nijesu prihvatili taj način razgovora i dijaloga sa gospodinom Vujanovićem. Ja sam apsolutno nastavio sve ono što je bila naša kampanja. Nijesam u kampanji nikoga vrijeđao, ali sam želeo da sa snagom argumenata pokažem da je gospodin Vujanović i partija koju on predstavlja i ideje koje on predstavlja prošlost Crne Gore".
U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista su ,međutim, kranje zadovoljni nastupom svog predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića. Politički direktor DPS-a Predrag Sekulić:
"Još jedanput je pokazao svoju ličnu i superiornost programa sa kojim je nastupio na predsjedničkim izborima i cijenimo da će čak i oni neodlučni građani i ovoga puta glasati za gospodina Filipa Vujanovića. U svakom slučaju, nadamo se da će Filip Vujanović već u prvom krugu u nedjelju ostvariti ubjedljivu pobjedu"

Obećano sve i svašta
Veliki dio birača, već od ranije, ima oformljen čvrst stav u odnosu na izbor predsjednika. Ipak, mnogo je i onih koji su neodlučni, i na koje će, možda i presudan, uticaj imati predizborna kampanja, koju je, bez sumnje, obilježila velikodušnost predsjedničkih kandidata u dijeljenju obećanja koja uglavnom nemaju nikakve veze sa nadležnostima predsjednika države.
U Crnoj Gori predsjednička kampanja je u samom finišu. Kandidati ovaj put nijesu pretjerivali sa obećanjima, već obrnuto: obećavali su pretjerano. “Imaćemo veći standard, veće plate, veće i redovne penzije. Do kraja mog mandata neće biti nezaposlenih”, govorio je jedan od kandidata. Nije nemoguće da će se rečeno i ostvariti, ali činjenica je, da je obaveza za ostvarenje obećanog utemeljena na partiji u sopstvenom zaleđu i njenom lideru, na čijim leđima leži sva odgovornost za realizaciju. Zanimljiva je i svojevrsna lokalizacija obećanja. Jedan kaže da je uvijek vodio računa o Piperima, drugi da se kandidature prihvatio da bi Budva pripala njenim građanima. Treći kaže da je Nikšić bio i ostao razvojna šansa Crne Gore, a četvrti garantuje da će jedan krak ruskog gasovoda koji prolazi kroz Srbiju dovesti baš u Zetu.

Sve u svemu, obećava se viši standard, zdravstvene reforme, kapitalni infrastrukturni objekti, rezovi u policiji. Ništa od toga nema veze sa funkcijom predsjednika države.

Nadležnosti predsjednika su: da predlaže premijera, članove Sudskog savjeta, sudije Vrhovnog suda, prvog čovjeka Centralne banke, ombudsmana... Predsjednik, prima ukaze stranih ambasadora i komanduje vojskom na osnovu odluka Savjeta odbrane.
Advokat Nikola Martinović.
„Shodno Ustavu Crne Gore, predsjednik države predstavlja zemlju u međunarodnim organizacijama i svim međunarodnim odnosima. Predsjednik Crne Gore nema ovlašćenja da postupa kad je u pitanju ekonomska politika, međutim, on ipak snagom svog autoriteta, može uticati da ta politika bude usmjerena ka određenoj koncepciji. Predsjedniku pripada i potpisivanje zakona i pritom ima pravo da vrati određene zakone Skupštini na ponovno razmatranje. Ipak, predsjednik je i tu ograničen jer, ako ga parlament ponovo izglasa, on taj zakon mora potpisati.“
Svugdje u svijetu, tokom kampanje se obećava više nego što se može i namjerava ispuniti, što vjerovatno predstavlja svojevrstan etički problem, ali ovdje je zabrinjavajuće što su pretjerana obećanja političara postala podrazumijevajuća, i umjesto da budu predmet kritike javnosti, imaju status prirodne pojave. Sociolog Srđan Vukadinović.
“Mislim da je ta konstatacija tačna, jer se građani ponašaju upravo u skladu sa tezom da su “građani kratke pameti”, što političari izvanredno koriste, pa im i dalje mogu pričati iracionalne i neostvarive priče. Ono što je suština, i na neki način, određujuće za ovu kampanju je činjenica da predsjednički kandidati i dalje plivaju na iluzionističkim obećanjima koja su teško ostvariva.”
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG