Dostupni linkovi

Završen Summit NATO u Rumuniji


Najveći summit NATO-a u povijesti završio je u Bukureštu, na kojem su u članstvo pozvane Hrvatska i Albanija.
Kako se i očekivalo, jedna od najspornijih tema bilo je približavanje Ukrajine i Gruzije NATO-u čemu se oštro protivi Rusija jer ih ne želi imati kao članice Saveza na svojim granicama. Unatoč snažnom zauzimanju SAD-a, te zemlje nisu primljene u Akcijski plan za članstvo, što se smatra prvim korakom u priključenju Saveza, ali im je obećano da će na kraju sigurno postati punopravne članice.
NATO je dao podršku planu SAD da dijelove svog odbrambenog štita postavi u Poljskoj i Češkoj i najavio da će razmotriti načine kako cijeli saveznički teritorij i stanovništvo "pokriti" proturaketnom zaštitom.
Da to nije posljednja riječ o štitu potvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je najavio da će o tome detaljnije razgovarati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom na skorašnjem sastanku u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.
Prema odluci čelnika NATO-a, domaćini idućem sastanku na vrhu u proljeće 2009. godine bit će francuski grad Strasbourg i njemački Kehl, koje dijeli samo rijeka Rajna.
XS
SM
MD
LG