Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki predsjednik stigao u Zagreb


George Bush sa suprugom po dolasku u Zagreb

Američki predsjednik George W. Bush stigao je u petak poslijepodne u službeni posjet Hrvatskoj.

Nešto prije 15 sati je u Zagreb u dvodnevni službeni posjet stigao američki predsjednik Bush sa suprugom. Sa njim je stigla i jaka ekipa koja je Sjedinjene Države predstavljala na Summitu NATO-a u Bukureštu, među njima u prvom redu državna tajnica Condoleeza Rice.

Večeras se Bush na svečanoj večeri susreće sa hrvatskim predsjednikomStjepanom Mesićem, a sutra prijepodne na redu su razgovori sa premijerom Ivom Sanaderom i obraćanje građanima Zagreba.

Bush dolazi nakon pozivnice Hrvatskoj za ulazak u NATO, događaja koji je za Hrvatsku od izuzetne važnosti. Očekuje se da će on uputiti poruku Hrvatskoj da ona treba biti uzor i partner ostalim državama Jugoistoka Europe, kao i izraziti priznanje Hrvatskoj za dosadašnji uloženi trud. Pretpostavlja se da će teme razgovora prvih ljudi američke politike sa hrvatskim dužnosnicima biti - stanje u Bosni i Hercegovini i situacija oko Kosova, kao i dalje hrvatsko sudjelovanje u mirovnim misijama.

Također, očekuje se da će Bush iz Zagreba uputiti i poruku ostalim zemljama regije da su i njima vrata NATO-a otvorena, ako poduzmu ozbiljne političke, gospodarske i vojne reforme, i ako uspostave punu suradnju sa Haškim sudom za ratne zločine. Predsjednik Stjepan Mesić visoko je ocijenio važnost Bushovog posjeta, jer se radi o predsjedniku najjače države svijeta.

“On samo ohrabruje Hrvatsku u njenim nastojanjima da ostvari strateške ciljeve – jedan je NATO, drugi je Europska unija.”

Premijer Ivo Sanader kazao je kako će posjet predstavljati vrhunac u bilateralnim odnosima Hrvatske i Sjedinjenih država .

“U posjete nam dolazi prijatelj, i sigurno je točno ono što je rekao predsjednik Mesić da je to priviliegij za Hrvatsku, ja se slažem s tom ocjenom.”

Nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava i zaštitu okoliša organizira prosvjede u znak neslaganja sa aktualnom američkom politikom.

Predsjednik Bush treći je američki predsjednik koji posjećuje Hrvatsku. Prije njega u Hrvatskoj je 1970. bio Richard Nixon te Bill Clinton koji se 1996. zadržao tek nekoliko sati u zagrebačkoj zračnoj luci.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG