Dostupni linkovi

Energetski sporazum sa Rusijom na čekanju


Sednica Vlade Srbije
Sednica Vlade Srbije

Vlada Srbije nije usvojila Predlog zakona za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, jer su se tome usprotivili ministri iz redova Demokratske stranke. Tako je privremeno okončan jedan od mnoštva predizbornih sukoba između vladajućih, do skora partnera u koaliciji, Demokratske stranke Srbije i DS-a.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, rekao je posle sednice, na kojoj su ministri njegove Demokratske stranke bili uzdržani, a Demokratske stranke Srbije glasali za, da predlog za ratifikaciju naftno-gasnog sporazuma sa Rusijom nije podržan od većine zato što ne postoji zakonski uslov da to učini tehnička Vlada:
"Kao ozbiljna držav prema drugoj ozbiljnoj državi poput Rusije, ozbiljnost pokazujemo tako što poštujemo sopstveni pravni poredak. Ne možemo dozvoliti da zarad preizborne kampanje i 38 dana koliko je preostalo do izbora dovedemo u pitanje pravni osnov tako velikog i značajnog posla."
Optužujući DSS da je ratifikacijom sporazuma želeo da pokupi poene pred izbore 11. maja, Đelić je rekao da će DS sigurno glasati za usvajanje dokumenta u skupštini, ali tek u postizbornom periodu. Ministar DSS-a Predrag Bubalo odbacio je optužbe i izjavio da je odbijanje ratifikacije sporazuma velika greška DS-a:
"Smatram da će se to veoma mnogo odraziti na privredu i da je ovo još jedno krnjenje onoga što smo već imali u rukama, a to je preko 3 milijarde eura za grinfild investicije. Ne smem ni da pomislim, ali je sigurno da neće ostati bez odjeka na bilateralne odnose sa Rusijom."
Prema sporazumu koji je sa ruskim Gazpromom potpisan u Moskvi, dogovorena je izgradnja skladišta i magistralno-tranzitnog gasovoda kroz Srbiju, vrednog 1,5 milijardu evra, kao i prodaja Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra, plus 500 miliona investicija. Ministar Predrag Bubalo ocenio je da je ratifikacija ovog sporazuma bila neophodna u ovom trenutku:
"Srbija je ta kojoj treba ova maršuta, kojoj treba ovaj gasni sporazum, mnogo više nego Rusiji i da smo to mi učinili prvi, ako ništa drugo, bio bi to znak pažnje prema velikom partneru."
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da uprkos svemu nema bojazni da posao sa Rusijom neće biti realizovan:
"Garantujem vam, kao potpredsednik radne grupe koja je zadužena za sprovođenje ovog sporazuma, da svakoga dana imam kontakte sa onima koji ga sprovode, i u gasnom i u naftnom domenu, i da ćemo za ovih preostalih 38 dana obezbediti da ovaj posao ne zastane ni za minut."
Iako je predizborno sporenje oko ovog pitanja, koje i obe strane u svađi ocenjuju kao jedno od ekonomski najvažnijih za Srbiju, prognoze analitičara su da primena energetskog sporazuma ne može biti dovedena u pitanje. Jelica Putniković, urednica web časopisa Balkan magazin:
"Jer, međudržavnim sporazumom, koji je potpisan u januaru, i koji obuhvata i naftni i gasni aranžman, zapravo nije predviđeno parcijalno ratifikovanje pojedinih sporazuma. Dakle, svakako je potrebno da, pre 25. maja, ruska gasna kompanija dobije garanciju vlasti u Beogradu, da ono što su precizirali sa predstavnicima Srbijagasa podržava i država."
Od početka je jasno da je čitava ova priča, zaključuje Jelica Putniković, čista predizborna politika:
"Znamo da je samu priču oko međudržavnog sporazuma sa Rusijom iskoristio predsednik Tadić u svojoj predizbornoj kampanji za predsednika, a sada, izgleda, i Koštunica želi da iskoristi ratifikaciju u predizbornoj kampanji za parlament – ne daju jedni drugima da to uknjiže kao svoj plus. Mislim da je ovo samo početak možda još većih sukoba i političkog prepucavanja, ne bi li privukli što veći broj birača."
Do 25. maja trebalo bi da bude formirana zajednička kompanija Gazexporta i Srbijagasa, i radne grupe Rusije i Srbije rade na sporazumu bez obzira na političku situaciju.
XS
SM
MD
LG