Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonci revolitrani


Bukurešt, makedonski ministar Antonio Milošoski na konferenciji za novinare, nakon što je Makedonija ostala bez pozivnice za NATO

Veliko razočaranje vlada u Makedoniji posle zvaničnog objavljivanja odluke da su samo Albanija i Hrvatska dobili poziv za članstvo u NATO paktu, a da je Grčka blokirala pozivnicu za Makedoniju.

Na samitu Alijanse u Bukureštu je odlučeno da će Makedonija biti pozvana kada reši spor sa Grčkom o imenu zemlje. Makedonska delegacija u kojoj su i predsednik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Grujevski je odlučila da otkaže sve dalje aktivnosti i dan ranije napusti Samit, jer, kao što je izjavio šef diplomatije Antonio Milošoski, osećaju potrebu da budu sa svojim narodom, koji je sa 90 posto podržavao integraciju u NATO pakt.

Odluka da se Makedoniji ne da poziv za članstvo je poraz principa Severnoatlanske alijanse, rekao je Milošoski, ističući da će čitavu odgovornost za eventualnu destabilizaciju regiona od sada imati Grčka. Žalosno je za principe demokratije da je Makedonija odbačena ne zbog toga što je uradila, već zbog onoga što mi jesmo, a mi smo Makedonci i naša zemlja je Republika Makedonija i tako ćemo se zvati zauvek, istakao je Milošoski. On je izrazio veliku zahvalnost za sve napore Sjedinjenih Američkih Država i posebno predsednika Džordža Buša.
“To mi zaista cenimo i to je naš dugoročni kapital za strateške odnose koje imaju Makedonija i Amerika”, kaže Milošoski, dodajući da će Makedonija nastaviti saradnju sa svim prijateljima i susedima za bolju budućnost i da će i dalje biti stabilizirajući faktor u regionu.

'Čitavu odgovornost za eventualnu destabilizaciju regiona od sada ima Grčka' - Milošoski
Prethodno je makedonski pregovarač o imenu Nikola Dimitrov izjavio da je nedobijanje poziva ogromno razočarenje i da će to potkopati stabilnost na Balkanu. U međuvremenu su se predsednik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Grujevski susreli sa američkim predsednikom Džordžom Bušem. Na konferenciji za medije, kada je prvi čovek NATO-a Jaap de Hop Shefer rekao da Makedonija nije pozvana u članstvo, svi makedonski novinari su napustili konferenciju za novinare u znak protesta.
Uslovljeni poziv je najgora varijanta za Makedoniju, jer će se tako samo nastaviti agonija za građane, kažu politički analitičari.
“Ono što smo prošli u protekla dva meseca, jedna totalno nezdrava klima, kada je država permanentno bila na “stend baju” i samo smo se bavili imenom i NATO paktom, bojim se da će ovo biti samo dolivanje ulja na vatru kada se pretoči u parlamentarne izbore”, kaže univerzitetski profesor Biljana Vankovska.
Analitičar Mersel Biljali ističe da je u ovom trenutku najvažnije da politička elita u zemlji pokaže zajednički stav, a govoreći o tome da li sada treba nastaviti pregovore sa Grčkom, on dodaje da makedonski državni vrh ne treba sebi dozvoliti neracionalno ponašanje:
“Naše pozicije sada su veoma slabije, jer smo propustili mnogo vremena sa nekakvim neprikladnim taktiziranjima, ali nisam za to da se rade nekakve stvari u nervozi. Mora se do kraja biti racionalan, jer bi se sve drugo vratilo kao bumerang.”
Nedobijanje poziva za članstvo u NATO-u otvara strahovanja od unutrašnjopolitičkog obračuna, što bi moglo izazvati političku krizu u zemlji, kaže profesor Vankovska:
“Mi nismo loši momci, jer mislim da se NATO osramotio. Alijansa je ispala nemoćna ispred tvrdoglavosti jedne svoje članice. Mene brine ono što možemo sami sebi učiniti, a tu smo šampioni, odnosno da počnemo bitku oko dokazivanja ko je gde pogrešio, ko je loše vodio politiku, da krivca tražimo kod kuće.”
Iako su eksperti saglasni da bi članstvo Makedonije u NATO povećala bezbednost u zemlji i regionu, ipak naglašavaju da to ne rešava sve probleme u državi.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG