Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nakon poziva, prijem za godinu dana


Ivo Sanader i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer

Hrvatska politička javnost pozdravila je pozivnicu za članstvo u NATO-u, što ju je Hrvatska dobila u četvrtak, na Summitu u Bukureštu. Stajališta građana o tom, međutim, i dalje su podijeljena.

Pozivnica Hrvatskoj za ulazak u NATO priznanje je dosadašnjim reformama, ali i hrvatskoj vanjskoj politici, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić zahvaljujući na pozivu u ovu obrambenu asocijaciju.

“Prije 15 godina Republika Hrvatska bila je korisnica međunarodne pomoći. Danas pripadamo krugu zemalja koje takvu pomoć pružaju drugima. Na kraju, želim reći kako ćemo biti odgovorna članica NATO saveza, koja će u skladu sa svojim gogućnostima djelovati na ispunjavanju zajedničkih ciljeva. Isto tako ćemo ostati pouzdan partner svima onima koji su euroatlantizam i sve njegove vrijednosti izabrali kao svoje strateško opredjeljenje.”

Očekuje se da će Hrvatska biti primljena u punopravno članstvo NATO-a za godinu dana. Članstvo Hrvatske u NATO-u podupiru sve hrvatske parlamentarne stranke. Dobijanje pozivnice dobra je i važna stvar za Hrvatsku, komentar je čelnika najsnažnije oporbene stranke, Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića:

”Postajemo aktivan sudionik i doprinosimo donošenju najvažnijih odluka i imamo informacije sa tih sastanaka. Ova generacija hrvatskih građana i one koje dolaze vjerojatno će imati nešto sigurniju policu osiguranja nego što je to bilo do sada.”

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom i predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić ocjenjuje kako je pozivnica za NATO Hrvatskoj garancija dugoročne stabilnosti Hrvatske, ali i regije:

“Hrvatska naravno od toga očekuje modernu vojsku, a sa druge strane komunikaciju sa Sjedinjenim državama i sa ostalim članicama NATO-a. Hrvatska može očekivati mnogo veću mogućnost aktivnog sudjelovanja u budućem jačanju vanjske i sigurnosne politike Europske unije.”

I predstavnici hrvatskih vlasti i parlamentarnih stranaka pozdravili su pozivnicu za NATO Albaniji i izrazili žaljenje i razočaranje što Makedonija nije pozvana u članstvo NATO-a. Članstvo u NATO-u vrijedi truda, kazao je za naš radio profesor na zagrebačkom Fakultetu poltičkih znanosti i politički analitičar Branko Caratan:

“Pozivnica za NATO znači da je Hrvatska obavila jedan dio posla u svojim reformama, što uključuje ne samo reforme potrebne za pristup NATO-u, nego i one za Europsku uniju. Drugo, to će sigurno – ne odmah i ne neposredno – donijeti i stanovite ekonomske prednosti, jer će Hrvatska biti tretirana kao stabilnija zemlja u regiji, i treće – naravno, time će Hrvatska utjecati na stabilizaciju svioh odnosa unutar regije.”

A što kažu hrvatski građani? Kratka anketa pokazuje da je glavni motiv za podržavanje hrvatskog ulaska u NATO perspektiva pojačane sigurnosti i stabilnosti, a glavni motivi za odbijanje članstva – nesklonost tome da se pripadnike Hrvatske vojske šalje u daleke zemlje i neki strahovi koji su rezultat neinformiranosti – primjerice onaj od NATO-vih vojnih baza, kojih u Hrvatskoj neće biti.

“Baš i nisam, zato što mislim da građani baš i ne znaju kolike su obaveze. To vam je kao članstvo u klubu- članarina je velika, a pitanje je što ćemo mi od toga imati. Ja mislim – vrlo malo, ili bar nismo pripremljeni za ono što dolazi.”
“Ja jesam za ulazak u NATO, zato što je to interes Hrvatske.”
“Pa, meni se baš ne čini pozitivno slati ljude u strane zemlje.”
“Mislim da je to OK. Neki savez, kolika-tolika sigurnost...”
“Ja nisam. Kako internetom kruže neki mailovi, ja sam tamo pročitala da će otvaranje baza iza Dubrovnika i u Zadru štetiti turizmu.”
“Ja sam za, zbog sigurnosti. Nije loše što smo dobili pozivnicu za NATO. To je velika stvar za Hrvatsku i treba pitati narod. Ja jesam za referendum i mislim da bi to na referendumu prošlo.”

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG