Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Već tjedan potrage za Koradeom


Ivan Korade

Više od 3.000 hrvatskih policajaca već sedmi dan traga za osumnjičenim ubojicom Ivanom Koradom, umirovljenim generalom Hrvatske vojske, za kojim je konačno jučer i službeno raspisana tjeralica zbog ubojstva četvero ljudi, uključujući i šesnaestogodišnjeg dječaka. Zašto se toliko dugo čekalo s podizanjem kaznene prijave, je li u pitanju poseban odnos prema generalu Domovinskog rata i hoće li se njegovo uhićenje ipak ubrzati zbog dolaska američkog predsjednika Georga Busha u Zagreb?

Tri teška ubojstva, jedno ubojstvo, jedan pokušaj teškog ubojstva i jedna otmica – zastrašujuća je lista zločina koji su se dogodili prošli tjedan u varaždinskom kraju, započeta svađom u vinogradskoj kleti, za što se od samog početka veže ime umirovljenog hrvatskog generala Ivana Koradea. No, policiji je trebalo čak šest dana da i službeno podigne kaznenu prijavu, iako za njim, po cijelom Zagorju, traga od samog početka. Ministar policije u bivšoj Račanovoj vladi, Šime Lučin:
"Ovo je jedna čudna situacija – policija traga za čovjekom, svi znamo za kim traga, a defakto ne znamo zašto traga. Istovremeno se ne traga za nekim drugim. Očito su se tražile neke čvrste indicije, da ne kažem dokazi. Ne bih želio pretpostaviti da je to iz razlog što je riječ o poznatom čovjeku jer bi pred Zakonom svi trebali biti isti."
Novinar Jutarnjeg lista, Duško Miljuš, koji godinama prati rad policije i sudstva:
"Očito da cijeli slučaj nije stvar samo kriminalističke procjene, nego vjerojatno i nekih političkih odluka, obzirom da general Korade nema status ostalih građana, dijelom što se respektira njegova uloga u ratu, dijelom iz straha da bi ga sustav zaštitio."
Prije rata monter centralnog grijanja, početkom rata dragovoljac u Specijalnoj policiji, Korade brzo napreduje. Ranjavan, ostaje bez jedne ruke, a u hrvatskoj će povijesti biti zapisan kao zapovjednik Hrvatske vojske koji je sa svojom brigadom "Pume" prvi ušao u oslobođeni Knin i podigao hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi. No, uz ratno-herojske dane, hrvatska javnost Koradea pamti i po njegovom nasilništvu, brojnim ekscesima i tučama u ugostiteljskim objektima, nekažnjenim prometnim nesrećama, puštanju pasa na policajce, čovjek od kojeg i ovog trenutka strepi cijeli zagorsko-varaždinski kraj, a čija je nedjela hrvatski pravni sustav sve dosad blago ili nikako kažnjavao.
Psihologinja Mirjana Krizmanić:
"Mi poistovjećujemo generala Koradea sa Domovinskim ratom. On je tamo mogao biti hrabar, možda se i borio kako treba, ali što to sada znači kada je postao ubojica. Zbog toga ga treba kazniti, kao što treba kazniti i one koji su krali, pljačkali, varali, ali nitko se ovdje ne kažnjava. Indikativno je i to što je žena, koju je oteo, rekla – Ja ga nisam odmah prijavila jer znam da će, ako ga i uhvate, biti pušten, pa ću ja nastradati."
Zbog mjera sigurnosti Koradeovo selo, Velika Veternička, potpuno je ispražnjeno. Sumnja se da na svom imanju ima sklonište. Kuća mu je i jutros ponovo pretresena i policija, prema procjeni visokog policijskog dužnosnika devedesetih, Joška Morića, zasad dobro obavlja posao, taktizira, pa možda čak, kaže Morić, "taktički blefira":
"Za sada policija to radi relativno dobro. Ostavlja dojam da sve ima pod svojom kontrolom, ali nastavak potrage bi mogao vrlo brzo, već za koji dan, doći na sam rub i iz situacije, u kojoj sada policija ima simpatije javnosti, mogli bi za koji dan doći u obrnutu situaciju, a to da se simpatije počinju prelijevati na Koradeovu stranu. U tom slučaju će se kontekst za policiju promijeniti i postati će joj teže raditi, rasti će pritisci sa raznih strana da se to pokuša čim prije riješiti."
Kontinuirano za Koradeom traga 400 policajaca, ukupno u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji njih čak 3.600. Mediji su izračunali da ta, najopsežnija policijska operacija od osnutka Hrvatske do danas, dnevno državu stoji 300 tisuća kuna. Zbrka, strka i strah zbog kojih, kaže Šime Lučin, potraga i nije laka:
"Očito je strah toliko jak na tom prostoru, što je sasvim razumljivo. Vjerojatno policija ne raspolaže potrebnim informacijama i mora češljat metar po metar."
Doktorica Krizmanić:
"Oni su opravdano u strahu. S druge strane sam sigurna da ovakva potjera uopće ne bi ni bila da ne dolazi Bush."
Dolazak američkog predsjednika, kaže Joško Morić, hrvatskoj je policiji u ovom trenutku sigurno dodatni pritisak:
"Mislim d bi tehnika kojom oni raspolažu, a koja je u funkciji osiguranja njihovog predsjednika, sasvim sigurno mogla pomoći i našoj policiji, koja do sada, prema poznatim informacijama, koristi termovizijske uređaje koji rade u infracrvenom spektru. Amerikanci bi sigurno mogli pomoći."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG