Dostupni linkovi

Rusku pomoć prijaviti carini


Ministar za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ipsred aviona sa ruskom pomoći

Administracija Ujedinjenih nacija je saopštila da za dostavu ruske humanitarne pomoći srpskom stanovništvu u enklavama na Kosovu nije potrebna posebna dozvola već samo poštovanje carinskih procedura. Ali iako su carinski propisi za prolaz humanitarne pmoći veoma jednostavna, postavlja se pitanje kako će se to obaviti na severu gde nema carinskih punktova, pošto su spaljeni.

Pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije namenjena srpskim enklavama može da uđe na Kosovo ali se prethodno mora ispoštovati carinska procedura, stav je UNMIK-a. O dostavi humanitarne pomoći, Rusija nije zvanično obavestila administraciju UN a ni Vladu Kosova. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da strana koja dostavlja humanitarnu pomoć nekome na Kosovu ne mora da traži dozvolu već treba da ispoštuje carinske propise.
“Nema potrebe da se traži dozvola, ali je potrebno da se ispoštuju carinska pravila. Pomoć dolazi svakoga dana i ako se sve procedure ispoštuju ona može da uđe na Kosovo”, kaže Ivanko.
Kako je najavljeno na Kosovo bi za dan-dva trebalo da stigne pomoć ruske vlade, koja se sastoji od 40 tona namirnica, a koja je namenjena srpskom stanovništvu u enklavama na Kosovu. Ivanko je izrazio uverenje da će sve procedure biti ispoštovane i da će carina dozvoliti prolaz humanitarnog kontigenta. Portparolka UNMIK-ovog Odseka zaduženog za ekonomiju Mehtild Heneke kaže da ako se određeni formulari ne popune stvoriće se problemi.
“Donatori prvo treba da se prijave kako bi overili svoje donacije. To je jednostavna procedura i prijava se šalje faksom carini. Kontingent ruske pomoći još se nije prijavio”, kaže Heneke.
Kako je rečeno u Beogradu, pomoć u vidu namirnica dobiće 8.300 porodica u srpskim enklavama i severnom delu Kosova.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da je svaka donacija dobrodošla. On je izrazio uverenje da će odgovorni organi UNMIK, Kfor i carine sprovesti svoju nadležnost i izvršiti kontrolu ulaska proizvoda na Kosovo.
“Vlada Kosova je čula za donaciju koja dolazi iz Rusije. Mi pozdravljamo svaku pomoć za Kosovo. Ali ove donacije treba da kontrolišu i da njima upravljaju centralne institucije Kosova i nadležni organi”, rekao je Kuči.
Na Kosovu se očekuje da kontingent ruske pomoći uđe preko graničnih prelaza na severu. Međutim, na tim graničnim prelazima nema carinske kontrole. Posle proglašenja nezavisnosti u tom području spaljeni su carinski punktovi i sada kontrolu obavljaju samo UNMIK policija i Kfor. U tom slučaju, prema rečima portparola Kosovske carine Adriatika Staviljecija, obavlja se samo bezbednosna kontrola.
“Posle proglašenja nezavisnosti dva granična punkta su spaljena i za sada ne funkcionišu. Tamo se nalaze Kfor i UNMIK policija, tako da se sva roba kontroliše samo iz bezbednosnog aspekta, a komercijalna se upućuje na carinski terminal u južnom delu Mitrovice”, kaže Staviljeci.
Inače, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući je kazao kako Vlada Kosova ne bi želela da neka donacija ima političku pozadinu, te da je najbolje da pomoć služi svim građanima bez obzira na etničku pripadnost.
XS
SM
MD
LG