Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kupovina imovine Geneksa u Beogradu, čiji vlasnik je postala kompanija Delta Miroslava Miškovića, još jednom je u prvi plan izbacila ime ovog biznismena čija imperija je toliko razgranata da se u javnosti neretko govori kako poseduje „pola Srbije“. Šta sve ima Miroslav Mišković, i ko osporava privatizaviju Geneks-a, nekadašnjeg giganta u evropskim okvirima?

"Prvi put, drugi put, treći i poslednji put. Konstatujem da je učesnik sa karticom broj dva prihvatio cenu od 148.800.999 eura."

Za ovaj iznos najbogatiji srpski biznismen Miroslav Mišković kupio je imovinu Genex-a u Beogradu, u koju spada i nekadašnji hotel Interkontinental, i tako u imperiju svog Delta Holdinga dodao deo nekada najveće spoljnotrgovinske firme na prostoru bivše Jugoslavije. Novi vlasnik je zadovoljan kupovinom, a Dejan Racić, direktor Delta real estata, novinarima je izjavio:

"Mislimo da je to zaista bio neki maksimum koji je bilo moguće platiti za ove nekretnine."

Međutim, baš je cena okosnica osporavanja ove privatizacije. Zorica Sekulovski, predsednica Udruženja radnika i penzionera Genex-a, tvrdi da su ranije postojale znatno povoljnije ponude:

"To je sve prodato za šaku dolara. Vi znate da je gospodin iz Dubaija u startu nudio deset puta više, to je 850 miliona eura. Sve ovo je lopovluk i pljačka radnika Genex-a na jedan bezobrazan način - očigledno je da sila može da menja zakon."

U Delti, kao i u nadležnim ministarstvima, kažu da je aukcija bila besprekorna i da je od tri takmaca pobedio onaj sa najboljom ponudom. Druga primedba koja se pojavila je mišljenje Antimonopolske komisije da je kompanija Delta dužna da podnese zahtev za ispitivanje kupovine Genex-a, odnosno da traži odobrenje za koncentraciju imovine. Aleksandar Bojić, konsultant za odnose sa medijima u Delta Holdingu, za naš program je rekao da će kompanija to učiniti u predviđenom roku:

"Kada smo saznali da je naša ponuda najbolja, prijavljujemo se komisiji sa podacima šta posedujemo i onda će komisija, kako sama proceni, ili tražiti dodatne podatke ili će proceniti šta ta koncentracija znači na tržištu. Tender je bio otvoren, javan i prijavio se ko je hteo. Pokazalo se da je naša ponuda najbolja i tu nemamo šta dalje da komentarišemo."

U carstvo Delte, kako mediji često nazivaju Miškovićev holding, pored nekretnina spada i veliki broj preduzeća koja se bave maloprodajom, agrarnom proizvodnjom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, finansijskim i uslugama osiguranja. Najpoznatiji su maloprodajni lanci „Maksi”, „Pekabeta”, „C market” i hipermarketi „Tempo”. Automobili „Fijat”, „Honda”, BMW, kozmetika „nivea”, sportska oprema „najk”, garderoba „Zara” i „Mango” u Srbiji se prodaju preko Miškovićevih firmi. Poslovni uspon Mišković je započeo u devedesetim godinama, za vreme vlasti Slobodana Miloševića, i mediji ga često pominju kao jednog od biznismena koji su ogroman profit ostvarili zahvaljujući bliskosti bivšem režimu, a njegova poslovna imperija danas je toliko razgranata da se u javnosti neretko govori kako poseduje „pola Srbije“. O pominjanju Miškovića u tom kontekstu, ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za naš program je rekao:

"Nije vlasnik čitave Srbije, možda je više vlasnik onih koji odlučuju o bitnim stvarima jer ima veliku imovinu i kod ljudi postoji refleks da
treba da bude kako on misli."

Aleksandar Bojić, iz Delta Holdinga, kaže da negativne navode o poreklu imovine ne žele posebno da komentarišu, ali napominje da kompanija posluje po zakonu:

"Kompanija poštuje zakone, radi na srpskom, ali radi i na mnogim drugim tržištima, a to se stalno zaboravlja. Ima određene rezultate, a ti poslovni rezultati su srećom dobri. Mi bismo samo voleli da u svim tim komentarima bude malo više činjenica i podataka - pružite podatke ako bilo koga prozivate za nešto. Nekada nam se čini da, kada se priča o Delti, nema dovoljno podataka, ima utisaka, a tako se ne može ozbiljno voditi ekonomsko-privredna rasprava."

Sa druge strane, Zorica Sekulović, iz Udruženja radnika Genex-a, smatra da je neophodno proveriti imovinu Delte:

"Neko štiti gospodina Miškovića i omogućava mu da sve kupi za šaku dolara. Lično smatram da u ovom društvu postoje čelnici države koji sve ovo podržavaju i u toj su priči. Da nije tako ne bi bilo ove korupcije."

Ekonomista Milan Kovačević zaključuje da ne bi trebalo kod svakog novog posla govoriti o prošlosti, ali da bi sigurno trebalo istražiti sve sumnjive firme i transakcije:

"S te strane imamo stvarno krajnje lošu situaciju i ništa se ne radi da se kazne oni koji su na nedozvoljen način došli do imovine. Da bismo smanjili njihov broj bilo bi neophodno da vidimo da je neko zaista i kažnjen."

Miroslav Mišković prošle godine bio je na 891. mestu „Forbsove” liste najbogatijih ljudi, i taj magazin njegovu imovinu procenio je na milijardu dolara. Od nedavno je vlasnik je i najvećeg tržnog centra na Balkanu, Delta sitija na Novom Beogradu, koji je veličine 15 fudbalskih terena.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG