Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posljednjih dana je očit pritisak međunarodnih zvaničnika zbog reforme policije u BiH. Tako se čini da je svima izvan ove zemlje više stalo do ispunjavanja uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Mjesto BiH je u Evropi i u Uniji koju čini 27 zemalja ovog dijela svijeta, ali to mjesto mora biti osigurano ispunjavanjem postavljenih uslova, ponavljaju već godinama predstavnici Evropske komisije i međunarodne zajednice.
Kako se domaći političari sve teže dogovaraju, a neuspjela reforma policije proslavlja drugi rođendan, pritisak međunarodnih političkih krugova jača. Tokom sedmice sa domaćim političarima u Parlamentu, Predsjedništvu, Vijeću ministara BiH razgovarali su predstavnici Bundestaga, te britanski parlamentarci. Usvajanje reforme policije, jasno je poručio i šef delegacije EK u BiH Dimitrij Kurkulas, a potom potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Potpuni apsurd trenutne političke situacije u zemlji, kada se čini da je svima više stalo do evropskog puta BiH nego onima koji je vode, pojašnjava predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić:
„Ako ministri vanjskih poslova EU kažu, ako gospodn Kurkulas koji je šef Kancelarije EU u Sarajevu kaže:’Neću propručiti potpisivanje sporazuma ako se ovo ne završi’, ako OHR i visoki predstavnik kažu, a ako mi mislimo da smo sami dovoljni za čitavu Evropu i svijet, onda to naprosto nije dobro. I svi oni koji misle da neće reformisati ništa u BiH su u velikoj zabludi jer će globalni procesi reformisati sve tokove u BiH taman kad bismo se svi mi protivili, samo što će trajati to nepotrebno 50 godina. Valjda smo ovdje da skratimo te procedure i pomognemo građanima BiH. Morate praviti jedni drugima i političke izlaze.“
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanja građana BiH o problemima viznih olakšica na jednom internet forumu, nedavno je poručio:
„E moji prijatelji, ja mogu da vam odgovorim samo jedno. Ili ćemo biti dio evropske porodice, sa svim konzekvencijama, pozitivnim prije svega, sa ukidanjem viza, ili ćemo postati jedno izolirano ostrvo i onda ne možete očekivati vizne olakšice. Vizne olakšice i ukidanje viznog režima su dio približavanja. Niko neće da olakšava vizni režim zemlji koja odbija da ide u istom pravcu, koja odbija da ide evropskim putem. Ako vaši političari neće biti u stanju da vas vode prema EU, onda se žalite njima, svima onima koji neće moći glasati za evropske zakone. Onda neka vam oni obezbjeđuju vaša putovanja, jer ne može jedno da ide odvojeno od drugog. Ili smo dio evropske porodice, ili nismo dio evropske porodice.“
Provođenje reformi i potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu potrebne Evropi nego BiH kako bi ojačala kao država, a tako omogućila i svojim građanima bolji život, kaže portparol EK u Sarajevu Zora Stanić. Istovremeno, odlaganje ili nepotpisivanje ovog sporazuma ne ostavlja mogućnost za napredak, kaže Stanić:
„Tu se otvara mogućnost korištenja tzv. programa zajednice, gdje bi BiH dobila veće mogućnosti za korištenje sredstava EU za područja poput zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture, socijalne politike, zaposlenosti, zaštite okoliša, naučnoistraživačkog rada, efiksanije javne službe, transparentnije potrošnje novca poreskih obveznika. Mislim, ono što je suština sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije samo odnos sa EU. Sporazum predstavlja program koji će omogućiti vitalne ekonomske i strukturalne reforme koje će revitalizirati upravne i ekonomske strukture BiH, što ustvari znači napredak BiH.“
Da se uozbilje i postanu odgovorni, bh. političare pozvali su i iz nevladine organizacije poznate pod imenom ACIPS. U apelu koji je ACIPS uputio međunarodnoj zajednici ističe se da je očigledno da je bh. političarima potrebna pomoć kako bi došli do kompromisa i konačno poveli zemlju naprijed. Jedan od članova ACIPS-a Ivan Barbalić kaže:
„Mi nemamo alternativu osim evropskog puta, da su u suprotnosti nacionalizam i ekonomska propast i zbog toga smatramo da političari treba da se bukvalno zatvore u onu zgradu danima dok ne nađu neko kompromisno rješenje. Ako nisu sposobni da nađu kompromisno rješnje, u krajnoj liniji, Bože moj, nek se raspusti skupština i neka krenu novi izbori, jer ako ovaj sastav vlade i skupštine na ovaj način ne može da donese ključna rješenja za zemlju, ja ne znam koja im je onda svrha - samo da tamo sjede i izgleda povećavaju sebi plate i penzije. Zato stvarno smatramo da je bitno da učine sve što je potrebno da se donese neki odgovor, jer je ključna stvar da se potpiše ovaj sporazum.“
Novi rok koji je Evropska komisija odredila BiH za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU je 28. april. Ali, sudeći prema trenutnoj političkoj situaciji, teško je vjerovati da će rok biti ispoštovan.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG