Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinuta oslobađajuća presuda Mandiću


Uoči četvrte godišnjice od ubistva prvog čovjeka podgoričkog dnevnika Dan, Duška Jovanovića, Apelacioni sud je ukinuo oslobađajuću presudu koju je Viši sud ranije izrekao jedinom optuženom za taj zločin Damiru Mandiću i predmet vratio na ponovno suđenje.

Apelacioni sud je jutros, nakon višemjesečnog vijećanja, Višem sudu u Podgorici dostavio Odluku kojom ukida oslobađajuću presudu koju je Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Radovanom Mandićem ranije izreklo jedinom optuženom za ubistvo Duška Jovanovića, Damiru Mandiću. Taj predmet vraćen je na suđenje prvostepenom sudu pred potpuno izmjenjenim vijećem.
Ova Odluka je donesna po žalbi crnogorskog Tužilaštva koje je oštro kritikovalo odluku Višeg suda da Damira Mandaća oslobodi usljed nedostatka dokaza, navodeci da se radi o jednoj od “najutemeljenijih optužnica”.
Apelacioni sud , pak , u odluci kojom ukida oslobađajuću presudu Damir Mnadiću navodi da prvostepeni sud “nije obavio detaljnu I savjesnu analizu izvedenih dokaza”. U toj odluci nalaže se da se u ponovnom postupku izvedu već izvedeni dokazi, da se zatraži dopuna nalaza forenzičara iz Visbadena i da se otkolone svi nedostatci na koje je okazano tom Odlukom.
Reagujući na Odluku zastupnik porodice ubijenog direktora Dana, Duška Jovanovića, advokat Petar Kankaraš rekao je za Antenu M da su očekivali da će Apelacioni sud ukinuti oslobađajuću presudu Damiru Mandiću, jer nije utvrđena istina u procesu :
Novi proces je nova šansa za istinu .Od onoga koliko se učini u tom novom procesu zavisi koliko ćemo se pribiližiti istini.Nadam se da smo dosta naučili iz ovog dosadašnjeg procesa”
Mandićevi advokati protestuju što odluku još nijesu dobili, navodeći da su od novinara još prije nekoliko dana saznali kakva će biti.Advokat Željko Jočić :
“Sve dok sudovi funkcionišu na način na koji fukncionišu, mislim da nekog napretka u smislu, prije svega zakonitog postupanja neće biti u pravosuđu.Podijeliti odluke novinarima prije nego što ih dobiju branioci, ne znam na šta to liči.“
Sa druge strane brat ubijenog urednika Dana Miodrag Jovanović kazao je da se porodica nada da će ovo biti prvi korak ka konačnom razrješenju:
“Mi se nadamo da će ovo biti samo prvi korak ka konačnom razrješenju, kojim treba da bude jasno, ne samo ko je ubio, ko je učestvovao u toj nesojskoj realizaciji, nego da se otkrije onaj koji je naredio da se on ubije “

Jovanović je napomenuo da je porodica pokušala sama da dođe do nekih dokaza, podsjećajući na izjavu premijera Mila Đukanovića, par dana nakon ubistva Jovanovića, »da ga je likvidirao onaj ko je imao najviše interesa«.
“Već od toga dana, tadašnji a i sadašnji režim zna sve detalje njegovog ubistva. Mi se i dalje nadamo da će doći dan kada će se i pod ovim režimom tačno reći ko je i zašto ubio Duška Jovanovića”
Podsjetimo, Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004 godine na pragu svoje redakacije. Za taj zločin optužen je jedino Damir Mandić iako su policijski zvaničnici za saizvršioce javno prozivali i beranca Vuka Vulevića i baranina Armina Mušu Osmanagića, protiv kojih nikada nijesu podignute ni krivične prijave. Taj zločin je politički uzdrmao Crnu Goru i bio povod za seriju mitinga opozicije koja je optuživala vlast da stoji iza ovog ubistva, jer je Duško Javnović bio urednik opozicione novine koja je oštro kritikovala vladajuće strukture. Jovanović je važio za osobu koja puno znala, jer je početkom devedesetih bio dio dražavnog aparata kao direktor Poreske uprave, da bi se nakon rascjepa u jedinstvenoj Demoktskoj partiji socijalista svrstao uz Momira Bulatovića. Crnogorski dražvni vrh je od početka negirao bilo kakvu vezu sa ovim ubistvom navodeci da zbog tog zlocina trpe isključivo političku štetu. Iako u Tužilaštvu ne taje da je ubistvo počinilo više osoba na optuženičku klupu nije izveden niko osim Damira Mandića. Motivi i mogući nalogdavci ovog ubistva nikada nijesu otkriveni.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG