Dostupni linkovi

Osam ključnih tema Summita u Bukureštu


Američki predsjednik George W. Bush na konferenciji za novinare u Bukureštu, 2. april 2008.
Američki predsjednik George W. Bush na konferenciji za novinare u Bukureštu, 2. april 2008.

Dvadeseti summit NATO saveza počinje večeras u Bukureštu. Očekuje se da tri balkanske države Hrvatska, Makedonija i Albanija dobiju pozivnicu za članstvo

No rasprava će se voditi i o tome da li će zemlje poput Ukrajine i Gruzije biti uključene u Akcijski plan za članstvo, te kakav bi status mogle imati i duge države Zapadnog Balkana. Washington je za uključenje Tbilisija i Kijeva, no Francuska i Njemačka se tome protive. Osim ključnih tema kao što su budućnosti saveza, njegovo proširenje, članice Alijanse trebaju se dogovoriti o povećanju broja vojnika u Afganistanu gdje je otpor talibana najsnažniji.
Američki predsjednik George Bush danas je uoči početka summita obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da podupre Ukrajinu i Gruziju u njihovim nastojanjima da uđu u NATO.
"Ove dvije zemlje inspirarale su svijet revolucijom ruža i narandžastom revolucijom i rade na učvršćivanju demokracije i nezavisnosti. Pozovemo li ih u Akcijski plan za člnstvo, građanima ovih zemalja poslati ćemo signal da će nastave li demokratskim putem i reformama, biti dobrodošli u institucije Evrope. Biti će to i signal drugima u toj regiji da će ove dvije države ostati suverene i nezavisne", istaknuo je Bush.

Istodobno su iz ruske Duma stigla oštra upozorenja da bi pristupanje Ukrajine i Gruzije NATO-u moglo dovesti do duboke krize u rusko-ukrajinskim i rusko-gruzijskim odnosima. No na istom mjestu je šef diplomacije Sergej Lavrov ponovio je neslaganje s američkom politikom i prema Kosovu ističući da se sukladno međunarodnom pravu, jedno područje može odvojiti od drugog i formirati suverenu državu samo ako središnja vlast sistemski i flangrantno krši prava stanovnika toga područja. Lavrov je priznao da je Miloševićev režim to radio Albancima na Kosovu, ali je istaknuo "da današnja demokratska Srbija ne daje povod za takve tvrdnje, jer je izražava spremnost za poštovanje prava manjina". On je također dodao da je Moskva učinila sve da osujeti planove za brzim međunarodnim priznanjem Kosova.

Od država regije, Hrvatska se smatra najizvjesnijom za dobijanje pozivnice za priključenje Alijansi, vjerojatno i Albanja za koju mnogi promatrači ističu da još nije spremna. Sudbina Makedonije ovisi od razrješenja spora sa Grčkom oko imena. Naime Atena je do sada isticala da neće dati glas za priključenje Skoplja, a odluke na razini Saveza moraju biti donesene jednoglasno.
Bukurešt će ugostiti šezdesetak predsjednika država ili vlada, a na skupu će prvi put sudjelovati i glavni tajnik UN Ban Ki-Moon i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Očekuje se da bi se na summitu 26 članica mogli utvrditi obrisi budućih odnosa NATO - Rusija jer posljednjega dana na skup stiže ruski šef države. Dvojica državnika, Vladimir Putin i Georg Bush imaju različite stavove o širenju Alijanse, postavljanju obrambenog američkog raketnog štita i Kosovu.
XS
SM
MD
LG