Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za i protiv ulaska u NATO


O NATU se posljednjih tjedana, u svjetlu očekivanog poziva u članstvo, u Hrvatskoj priča mnogo. Koji su argumenti u prilog članstvu, koji podupiru suprotan stav i – koliko svi ti argumenti «drže vodu»?

Hrvatski ulazak u NATO znači geostrateško pozicioniranje u području zapadne liberalne demokracije, procjenjuje u izjavi za naš radio ravnatelj Instituta za međunarodne odnose Mladen Staničić:
«Ako želimo biti dio zapadne demokracije, ulazak u NATO i ravnopravno članstvo U NATO-u nam to osiguravaju. Ako ne želimo ući u savez sa Rusijom, Bjelorusijom i Srbijom – a to je jedina alternativa i drugog izbora nema, onda je ulazak u NATO garancija da ćemo biti dio zapadne demokracije i uz to garancija sigurnosti, ne samo na regionalnom, nego i na općem planu.»
Nasuprot njemu, asistent na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i voditelj inicijative «Anti – NATO» Mate Kapović za naš radio kaže kako argument o sigurnosti – ne stoji:
«Bit ćemo zapravo nesigurniji, jer se u slučaju nekog mogućeg sukoba većih razmjera svrstavamo na jednu od strana. Primjerice, sada vidimo zaoštravanje odnosa između Rusije i NATO saveza odnosno SAD-a. Također, mogao bi kod nas zbog misija kao što je ona u Afganistanu biti teroristički napad, kao primjer i opomena ostalim manjim državama poput Litve i Slovenije.»
NATO će doprinijeti demokratizaciji i demilitarizaciji društva, procjenjuje doktor Stanišić:
«Kao rezultat približavanja NATO-u, već sada smo ukinuli ročnu obavezu – obavezu slanja mladića iz škole i sa fakulteta na minska polja da raščišćavaju mine, reskiraju svoje živote itd. A drugi doprinos je demokratizacija u smislu što je jedan od NATO-vih kriterija demokratska kontrola oružanih snaga, dakle parlamentarna od naroda izabrana kontrola oružanih snaga. Na taj način oružane snage i sve snage represije ne smiju biti iznad vlade, nego moraju slušati izabrani parlament.»
Ponašanje Sjedinjenih država dovodi u pitanje demokratski legitimitet NATO-a, odgovara Kapović:
«Govori se da će ulazak Hrvatske u NATO donijeti demokraciju, dok s druge strane Sjedinjene države eklatantno i otvoreno krše Ženevsku konvenciju, muče svoje zatvorenike i ilegalno napadaju druge države poput Iraka. Osim toga, u NATO savezu imate i države poput Turske, za koju znamo kakvu politiku provodi prema Kurdima.»
Naš česti sugovornik, vojni analitičar Igor Tabak kaže kako se u Hrvatskoj još zapravo nije niti počelo ozbiljno razgovarati o svim aspektima hrvatskog ulaska u NATO.
«Kod nas – koliko znam – još nisu napravljene cost-benefit analize našeg ulaska u NATO. Cijela ova diskusija do sada bila je – s oproštenjem – malo hendikepirana! Jako često se sve svede na fraze, a ne - što je bitno za državu – na interese i čvrste brojke, tako da je tu vrlo teško objektivno prosuditi. Meni se privatno čini da NATO nosi velike koristi i za državu i za njezin obrambeni sustav, ali mi je to temeljem premalo podataka koji su dostupni javnosti teško argumentirati.»
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG