Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bush za prijem tri balkanske zemlje u NATO


Američki predsjednik George Bush snažno se u Bukureštu zauzeo za upućivanje pozivnice za članstvo u NATO-u Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji.
"Sutra će NATO donijeti povijesnu odluku o primanju triju balkanskih zemalja - Hrvatske, Albanije i Makedonije u Atlantski savez. Te su zemlje prošle težak put reformi i uspješno izgradile slobodna društva. One su spremne pridonijeti NATO-u i njihovi građani zaslužuju sigurnost koju NATO donosi", izjavio je Bush u govoru na Transatlantskom forumu, uoči početka samita NATO-a koji počinje večeras.
Čelnici zemalja članica NATO-a u četvrtak će donijeti odluku koju će od triju zemalja pozvati u članstvo. Oko Makedonije još postoji neizvjesnost zbog spora s Grčkom oko službenog imena te zemlje.
Bush je pozvao uzdržane zapadne saveznike da nagrade demokratski napredak u Gruziji i Ukrajini time što će dvjema bivšim sovjetskim republikama omogućiti približavanje Sjevernoatlantskoj alijansi.
"Moj stav je jasan - NATO bi trebalo pozdraviti pristup Gruzije i Ukrajine Akcionom planu za članstvo", poručio je Bush.
XS
SM
MD
LG