Dostupni linkovi

Neverbalna komunikacija sa biračima


Prvi izbori od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, parlamentarni i lokalni, održani su 10. septembra 2006. godine
Prvi izbori od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, parlamentarni i lokalni, održani su 10. septembra 2006. godine

Neuobičajeno mirnu kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, zakazane za 6. april, drugačijom u odnosu na prethodne čini jedino napadna neverbalna komunikacija kandidata sa biračima.

Profesor političke filozofije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Filip Kovačević kaže da je taj trend veoma uočljiv:
"Postoji ta zapadna američka teorija koja se bavi pripremom neverbalne komunikacije kod političkih kandidata, ali primjena američke teorije u crnogorskim uslovima je potpuno druga stvar. Što se tiče te teorije utvrđeno je da ubjedljivost nečije političke poruke mnogo je važnija neverbalna komunikacija nego verbalna da je uvijek važnije kako nešto kažete nego što kažete. Kada se pogledaju slike ta razlika zbilja izgleda dramatična. Na vizuelan utisak, to jest pokret glave, gestikulaciju, pokrete tijela, pokrete pogleda u oči otpada oko 55% ubjedljivosti, na zvučni utisak možda oko 35%, a na samu sadržinu riječi kako su utvrdili američki spin doktori svega 10%. Naravno, druga stvar je primjena tih spin teorija u crnogorskim uslovima jer u Crnoj Gori neki drugi razlozi opredjeljuju glasače, ali moram da kažem da sam primijetio kod nekih kandidata promjenu što smo od njih očekivali tokom ranijih političkih dešavanja njihovih političkih uloga došlo je za vrijeme kampanje do promjene. Izraženije se fokusiraju na određene aspekte neverbalne komunikacije.
RSE: Da li mislite da na taj način tom neverbalnom komunikacijom pokušavaju da upotpune onako po generalnom utisku jednu praznu i prilično dosadnu kampanju?
Kovačević: To je teško reći. U Crnoj Gori većina glasača je već u velikoj mjeri opredijeljena kroz druge stvari i detalje. Naravno, moram da kažem da u predsjedničkim debatama neverbalna komunikacija može da dođe do izražaja. Dokazano je kroz kasnija proučavanja da su mnogi promijenili svoje mišljenje, na primjer: umjesto da glasaju za Niksona koji je, podsjetimo, bio predsjednik u pređašnjoj administraciji, neko ko je bio utemeljen u polugama vlasti, a Kenedi je bio opozicionar, mnogi građani su glasali poslije te debate odnosno odlučili da promijene glas i da glasaju za Kenedija. Moguće je u debatama, jedna debata predstoji, da kandidat vladajuće partije kojemu taj američki spin manje dobro stoji nego drugim kandidatima, moguće je da on, ako se bude ponašao kao do sada izgubi određen broj glasova.
RSE: Imate li utisak da kandidati u želji da slijede savjete svojih PR stručnjaka pretjerano gestikuliraju i prave pokrete koji nijesu u skladu sa njihovim karakterom, u žargonu bi rekli preglumljuju?
Kovačević: Jeste, kod nekih kandidata to se može vidjeti jer treba uporediti gestikulaciju kandidata prije kampanje i za vrijema kampanje i kod određenih kandidata možete da primijenite razliku kao što ste i sami pomenuli. Možda im ne stoji njihovom karakteru, ali moram da vam kažem da nijesam primijetio neke veće propuste kod kandidata. Tu je taj pogled u oči, raširene ruke i osmijesi. Kod svih kandidata moguće je to pronaći.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG