Dostupni linkovi

I priča o autoputu u funkciji izbora


Izgrađeni deo autoputa Horgoš-Požega
Izgrađeni deo autoputa Horgoš-Požega

Odluka Vlade o prolongiranju rokova koncesionarima u obezbeđivanju finansijskih sredstava za izgradnju autoputa Horgoš – Požega bez, za sada, ikakvih garancija za ekonomiste je pokazatelj pogoršanja poslovne klime u Srbiji, ali i u funkciji predstojećih parlametarnih izbora. Od samog trenutka potpisivanja ugovora oko izgradnje autoputa postoji mnogo spornih momenata, pre svega ignorisanje protivljenja dela vojvođanskih vlasti ovom poslu.

Iako je razilaženje oko izgradnje autoputa Horgoš – Požega izazvalo i javnu svađu ministara iz dva tabora u odlazećoj, tehničkoj Vladi Srbije, na konferenciji za novinare krajem prošle nedelje, kompromis je ipak postignut i ugovor će i dalje ostati na snazi. Međutim, odluka Vlade o prolongiranju rokova koncesionarima za pribavljanje finansijskih sredstava, a bez ikakvih garancija za sada, je poruka svim investitorima da je politički položaj Vlade Srbije jako loš, kaže za naš program Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište:
"Osim toga mora neprestano da pruža razne ustupke koji u standardnim zemljama i situacijama nisu uobičajeni. To je naravno indikacija pada poslovne klime u Srbiji i generalno pogoršanih šansi zemlje u ekonomskom i političkom smislu."
Konzorcijumu Alpina - Por dat je rok do kraja godine da potpuno zaokruži finansiranje izgradnje autoputa. Ukoliko Dojče banka u roku od 90 dana odluči da kreditira izgradnju autoputa, postoji dodatni rok od šest meseci da ugovor između banke i koncesionara bude zaključen. Ministar trgovine Predrag Bubalo:
"Dojče banka će potpunu finansijsku konstrukciju zaokružiti do kraja 2008. godine. Međutim, koncesionar je, u tom periodu, spreman da sam finansira radove."
I dok članovi narodnjačke koalicije DSS/NS žale što izgradnja autoputa ne počinje odmah, kako je planirano, za Demokratsku stranku ovo je kompromis. Ministar pravde Dušan Petrović kaže da je data prilika koncesionaru da ubedi Dojče banku da da novac, te da bi se propadanjem posla ušlo u novu proceduru koja bi trajala mesecima:
"Ideja ministra za infrastrukturu gospodina Ilića, tehničkog predsednika Vlade gospodina Koštunice, je bila da promenimo prirodu ovog posla. Da Vlada donese odluku o tome da se utvrdi aneks ovog ugovora, koji bi zapravo iz koncesionog posla prešao u jedan klasičan posao u kojem bi država Srbija koncesionaru kao izvođaču radova trebala da isplati onoliko koliko on bude uradio tog autoputa u toku 2008. godine. Dakle, čist račun, čist račun mora biti politika u Srbiji i mi smo taj čist račun odbranili."
Međutim, nisu svi uvereni u to da je račun čist. Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, koji se i ranije više puta protivio potpisivanju ovog ugovora, jer je po njemu štetan i po Vojvodinu i po Srbiju, izjavio je da njegovo produženje pokazuje da ima podršku u vladajućim krugovima u Beogradu. Kritike javnosti i stručnjaka da je projekat nesiguran i neisplativ Vlada od početka nije uspela da obori, kaže ekonomista Miroslav Prokopijević:
"Postoji mnogo spornih momenata. Prvo, brutalno ignorisanje volje Vojvodine. Drugo, stalno snižavanje bankarskih garancija, a kao treće prolongiranje vremena za ispunjavanje nekih minimalnih uslova. Dakle, stalno se događaju stvari koje nisu tipične za koncesione ugovore. Vrlo je teško odagnati misli da tu postoje neki poslovi za koje javnost i ne zna da se rade usput."
Nesuglasice među doskorašnjim koalicionim partnerima u odlazećoj Vladi oko izgradnje autoputa Horgoš – Požega postale su i predmet predizborne kampanje, koja već poprima neke obrise prljave kampanje. Tako je recimo, ministar infrastrukture Velimir Ilić poručio građanima Šumadije, Pomoravlja, zapadne Srbije, Sandžaka da shvate ko je zaustavio gradnju autoputa i da će svaka saobraćajna nesreća ubuduće ići na dušu Borisa Tadića, predsednika Srbije. Ekonomski novinar Ruža Ćirković kaže da izgleda kako je priča oko izgradnje autoputa stavljena u fukciju izborne kampanje:
"S obzirom da se radi o tako ozbiljnom poslu i o tako ozbiljnom sukobu, očekivala bih da neki tim pravnih stručnjaka kaže svoje mišljenje, šta može a šta ne može iz tog ugovora, a ne da neki ministri na sastanku kažu da se koncesionaru može produžiti rok, a da posle tri dana budu protiv toga. To je, po meni, krajnje politički neozbiljno i ja sam zaprepašćena. Ovde niti ima prava niti ekonomije, sve je sama politika. Ovde se svi pozivaju na narod, što je najsmešnije, i pravo da vam kažem mislim da se na kraju taj put verovatno neće ni graditi."

Autoput Horgoš – Požega trebalo bi da bude dug 244 kilometra, a deo kroz Vojvodinu je najvećim delom već izgrađen.
XS
SM
MD
LG