Dostupni linkovi

Uoči posjete američkog predsjednika


Dovršavaju se pripreme za posjet američkog predsjednika Busha Hrvatskoj u petak i subotu. Organizatori smiruju građane koji se boje da će grad dva dana biti blokiran, a najavljeni su i prosvjedi nevladinih organizacija za ljudska prava.

Posjet američkog predsjednika ojačat će ugled Hrvatske u svijetu, ocijenio je na prigodnoj konferenciji za novinare hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković:

«Posjet predsjednika Busha i pozivnica Hrvatskoj za članstvo u NATO-u potvrda su stabilnosti i napretka koji onda predstavlja i dobar signal stranim investitorima, i mi očekujemo da će i posjet predsjednika Busha i pozivnica za NATO svakakao imati pozitivan učinak na gospodarski rast i razvoj Republike Hrvatske.»

Bush stiže u službeni posjet Hrvatskoj nakon sudjelovanja na summitu NATO-a u Bukureštu gdje će vrlo vjerojatno tri zemlje regije – Hrvatska, Makedonija i Albanija dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u toj obrambeno-političkoj asocijaciji.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke dao je najavu Bushovog posjeta Hrvatskoj iz američke perspektive:

«Predsjednik Bush dolazi u Zagreb proslaviti s nama očekivanu pozivnicu Hrvatskoj da se priključi NATO-u, dolazi odati priznanje na velikim naporima što ih je Hrvatska uložila na svom putu do pozivnice u NATO, i – konačno – dolazi uputiti poruku i drugim zemljama jugoistoka Europe da su vrata NATO-a otvorena i za njih, ako nastave sa napornim radom na političkim, gospodarskim i obrambenim reformama.»

Predsjednik Bush sa suprugom stiže u Zagreb u petak poslijepodne službenim zrakoplovom «Air Force One». Nakon kratkog odmora, prima ga hrvatski predsjednik Stipe Mesić, a navečer je svečana večera na kojoj se očekuje šezdesetak uzvanika, najavila je državna tajnica u Ministarstvu Bianca Matković.

«Večeri će prisustvovati uzvanici iz akademske zajednice, političkog života, gospodarstva, kulture i sporta. Oko imena o kojima se spekuliralo u medijima – ono što za sada imamo potvrđeni su Blanka Vlašić, Lino Červar, Dino Rađa i Sanja Jovanović.»

U subotu se američki predsjednik sastaje sa hrvatskim premijerom Sanaderom i potom će se na Trgu svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu obratiti građanima, a nakon toga će ručati sa čelnicima zemalja koje će u Bukureštu biti pozvane u NATO. Koje su očekivane teme razgovora hrvatskog i američkog vrha? Za naš radio govori hrvatski veleposlanik u Washingtonu u vrijeme Račanove adminsitracije, sveučilišni profesor Ivan Grdešić:

«Amerika je zainteresirana da osigura stabilnost, demokratski prosperitet i gospodarske interese na ovom prostoru i unutrašnja pitanja nisu toliko zanimljiva. Za očekivati je pitanje Kosova, kako će se situacija dalje razvijati u Bosni i Hercegovini – eventualne promjene, nadopune ili dorade Daytonskog sporazuma, globalna borba protiv terorizma, doprinos hrvatskih snaga u Afganistanu ili kojem drugom području, i – suradnja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.»

Organizatori najavljuju da će nastojati da nužne sigurnosne mjere tijekom Bushove posjete što manje ometu svakodnevicu Zagrepčana. Sve aktivnost se redovno obavljaju, osim što škole u petak u središtu Zagreba i na putu od Zračne luke Zagreb do grada rade skraćeno. Povodom Busheve posjete Zagrebu najavljeni su i mirni prosvjedi ekoloških i ljudskopravaških udruga. Gordan Bosanac iz zagrebačkog Centra za mirovne studije:

«Cilj prosvjeda je da se upozori hrvatsku javnost, ali i političare na kršenja ljudskih prava od strane politike Georgea Busha, a to su svakako povrede ljudskih prava u Iraku i Afganistanu, ali i povrede ljudskih prava zatvorenika. Jednako tako, na tom prosvjedu ćemo se prisjetiti svih žrtava kako terorizma, tako i antiterorizma i pozivamo građane da u petak navečer dođu na Preradovićev trg zapaliti svijeće.»

XS
SM
MD
LG