Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li bi eventualna pobeda Radikala na izborima uzdrmala region Zapadnog Balkana? Charles Kupchan, iz vašingtonskog Saveta za spoljnu politiku smatra da bi njihova pobeda bila loša vest za Srbiju, ali ne i za susedne zemlje.

Za profesora Charlesa Kupchana, profesora na Georetown univerzitetu u Vašingtonu i direktora za evropske studije vašingtonskog Saveta za spoljnu politiku, šok kosovske nezavisnosti, uprkos incidentima na severu, granici sa Srbijom i u Beogradu, prošao je manje dramatično nego što su mnogi očekivali. Emocije su još tu, ali se, ipak, polako sležu. Još uvek je, medjutim, kaže Kapčan teško predvideti da li će se situacija na Kosovu i u Srbiji trajno stabilizovati ili ne, odnosno, da li se bojazni o podeli Kosova mogu ili ne mogu staviti ad acta.
Kupchan: Ovih dana ministar za Kosovo u Vladi Srbije očijuka sa idejom podele Kosova koja ne bi uključila samo sever Kosova nego i srpske enklave u različitim delovima Kosova južno od Ibra. Ja mislim da to neće proći zato što je neizvodljivo – prosto zbog veoma komplikovane demografije, zbog činjenice da su Srbi rasejani po različitim delovima kosovske teritorije. Medjutim, podela kojom bi se izdvojio samo severni deo Kosova – tako nešto je fizički moguće izvesti - to, rekao bih, ostaje u igri, prosto zato što je to većinska srpska teritorija koja je bila i još uvek jeste fizički i emocionalno vezana za Srbiju, a ne za institucije u Prištini.
RSE: Premijer Srbije ponavlja često da je Kosovo prva NATO država na svetu, čiji glavni grad je Bondstill, tamošnja američka vojna baza, objašnjavajući tako srpskom javnom mnenju zašto je Amerika zagovarala nezavisno Kosovo. On govori i da će Sjedinjene Države naoružati kosovske Albance. ima li Vašington bilo kakav strateški interes na Kosovu i imate li bilo kakvu indiciju o nameri vaše zemlje da naoružava Kosovo?
Kupchan: Mislim da su, potpuno suprotno tim izjavama, Sjedinjene Države podržale nezavisnost Kosova ne da bi na Balkanu ostale nego da bi sa Balkana otišle. Možda se sećate da je George Bush, još na početku prvog predsedničkog mandata, govorio o odlasku američkih trupa iz ovog regiona. Zatim je, sa ratom u Avganistanu i Iraku, nakon septembra 2001., stvoren još jači pritisak da se američke trupe povuku sa Balkana. Smatralo se da će nalaženje konačnog rešenja kosovskog statusa omogućiti američkim snagama da se povuku iz regiona. Dakle, ovo nije početak nekakvog velikog američkog plana da se potčini Balkan. Naprotiv, Sjedinjene Države će otići čim procene da bezbednosne prilike dozvoljavaju da to učine. Nije mi poznato ni to da u ovom trenutku postoji bilo kakva ideja ili plan da se naoružaju kosovski Albanci. Naprotiv, svi su svesni toga da je izbijanje nasilja tim manje verovatno što manje oružja bude cirkulisalo na tom području. Veoma dugoročno gledano, medjutim, kada se Kosovo normalizuje, kad se uspostavi kao normalna država, može se zamisliti da formira nekakve manje oružane snage, možda će Sjedinjene Države pomoći i da se one uspostave, ali te snage se ni po čemu neće razlikovati od bezbednosnih snaga bilo koje druge države u regionu.
RSE: Čini li vam se da bi Radikali mogli pobediti na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji? Ako pobede, u kom pravcu će to voditi Srbiju, ali i čitav region Zapadnog Balkana?
Kupchan: Mislim da je još uvek prerano za jasniju prognozu jer se mnogo može dogoditi do izbora, ali nema sumnje da je gubitak Kosova ozbiljan politički i psihološki udarac za Srbiju i da on može usmeriti glasove ka Radikalima, Nikoliću, ka ekstremnijim opcijama. Ako se to dogodi i ako Srbija odluči da prekine proces evrointegracija ili da ga stavi na čekanje, bojim se da bi zbog takve odluke pre svega patili Srbi, i ekonomski i politički, jer bi sami sebe bacili u izolaciju. Neverujem, medjutim, da bi to bio ozbiljan udarac za region. Zašto? Zato što su druge zemlje regiona – Hrvatska, Makedonija, Albanija - na pragu članstva u NATO-u i što se ubrzano približavaju Evropskoj uniji. Rekao bih da je upravo to razlog više da i Srbija, uprkos udarcu koji je doživela, nastavi u tom istom pravcu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG