Dostupni linkovi

SAD podržavaju ulazak Ukrajine u NATO


Američki predsjednik George W. Bush obećao je u utorak u Kijevu da će poduprijeti proces priključivanja Ukrajine i Gruzije NATO-u unatoč protivljenju rusije i sumnjičavosti evropskih članica NATO-a, prenose agencije.
Bush, koji je u Kijev doputovao uoči summita NATO-a koji će se održati u Rumunjskoj, istaknuo je da priključivanje dviju zemalja NATO-u i planovi razmještanja američkoga proturaketnog sustava u Europi nisu ni na koji način povezani.
"Vaša je zemlja donijela hrabru odluku, a SAD snažno podupiru vaš zahtjev", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao s ukrajinskim kolegom Juščenkom.
"Mi podržavamo Akcijski plan za pristup za Ukrajinu i Gruziju. Pružanje pomoći Ukrajini da se približi NATO-u u interesu je svakoga člana Saveza i pridonijet će jačanju sigurnosti i slobode u ovoj regiji i širom svijeta", rekao je Bush.
Bush je odbacio svaku mogućnost "trgovine", odnosno odustajanja od podrške dvjema bivšim sovjetskim republikama u zamjenu za ruski pristanak na razmještanje raketa i radara u Poljskoj i Češkoj".
XS
SM
MD
LG