Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predizbora kampanja "Pakao su drugi"


Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Salve uzajamnih optužbi između tabora Demokraske i Demokratske stranke Srbije polako se pretvaraju u prljavu i bezobzirnu predizbornu manipulaciju.

Tadićev blok bitku bije sloganom “I Kosovo i Evropa”, Koštuničina udarna parola je “izbori nisu za ili protiv Evrope nego za ili protiv Srbije”. Uzajamne optužbe pljušte kao kiša, tako da je jasno da se ni o Kosovu ni o bilo kom drugom ozbiljnom problemu u ovakvoj - “pakao su drugi” - atmosferi ne može ozbiljno razgovarati. Za to vreme, Nikolićevi Radikali mase gubitnika srpske tranzicije animiraju socijalnom problematikom, zgusnutom u mantri “Vi ste lopovi”. Hoće li njihovo izborno lukavstvo biti nagrađeno i izbornom pobedom?
Predsednik Srbije Vojislav Koštunica žestoko je tokom vikenda radikalizovao retoriku prema rivalskom Tadićevom taboru, optužujući ga da je protiv Srbije:
"Ne verujemo Demokratskoj stranci i G17 plus, ništa im više ne verujemo. Jer, oni su ti koji kažu, kada čuju da se kaže da je Kosovo Srbija, da je to kolektivno ludilo. To oni kažu i zato su ovi izbori važni."
Ministar srpskog premijera Koštunice Predrag Bubalo ne poriče da se prljava kampanja vodi, ali, razume se, smestio ju je u Tadićev, demokratski tabor:
"Koji kažu da će ako ne budu oni pobedili pasti nebo i koji pokušavaju da uplaše narod sa pomračenjem Sunca, sa tim kako 3 milijarde eura investicija stoji na granici ove države, a pri tome obaraju ono što čini 3 milijarde eura – koncesija i gasovod."
U startu se znalo da će to biti prljava kampanja, kako bi se na postojećoj partijskoj mapi Srbije kroz proces privatizacije preostalih nekoliko desetina javnih preduzeća zgrabilo što više, i unapred se znalo da neko tu mora da izgubi. A što se tiče kosovske retorike, “patriota” i “izdajnika” itd. – to je, kaže Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose – nešto što je tinjalo:
"Tolerisali su i sami učestvovali u procenjivanju stepena podobnosti i to se sada obija Borisu Tadiću. Dakle, on sada plaća ceh tome što nije na vreme napravio stratešku distancu, po pitanju Kosova, od Koštunice. To će se nastaviti, ali u politici prema Kosovu se neće ništa promeniti, bez obzira na pobednika. Što se tiče drugog problema koji je izbio, problem autoputa, to je problem zajedničkog greha. Kratko rečeno, Tadićevi ministri su pogrešili jer su udarili na interes svog mentora, omogućivši Koštunici, koji je bio blizu tog mentora preko Velje Ilića, situaciju da potpuno preuzme tog mentora i finansijera. Dakle, to je sada već borba za novac i lično mislim da će se ona vrlo brzo smiriti jer je pritisak oligarha na DS veoma velik i upravo to će odlučiti izbore. Ukoliko DS poklekne pod pritiskom oligarha i omogući Koštunici da sazove sednicu, da zapravo opere jednu nezakonitu i prljavu transakciju – koncesiju, mislim da će to odlučiti izbore u korist Koštunice, Velje Ilića i radikala. Demokrate se više neće naći na vlasti."
Paradoksalno je, čini se, da je Koštunica bolje upotrebio Kosovo u predizborne svrhe, iako je upravo on taj kojem bi se moglo spočitati da je i Crnu Goru i Kosovo izgubio. Dušan Janjić, međutim, smatra da u pogledu nacionalno-državnog korpusa između Tadića i Koštunice suštinske razlike i nema:
"Ne možete reći da je samo Koštunica izgubio kada je i Tadić učestvovao u tome. Njegova ambasador i dan-danas ide i deli lekcije vlasti Crne Gore i podržava opozicione lidere na izborima. To je potpuno jedinstvo u nacionalno-državnom pogledu. Moram da kažem da je svima njima Ćosić zajednički otac, a to ih onda vezuje i sa Miloševićevom prvom fazom. Dakle, tu imaju podjednaku odgovornost."
Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić tokom vikenda uzajamno su se žestoko optuživali. U intervjuu za Večernje novosti Tadić je izjavio da je Samardžić kroz plan predložen UNMIK-u “bez ikakve prethodne diskusije u Vladi i institucijama sistema, izneo ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, što de facto vodi podeli Kosova”. On je negirao Samardžićeve tvrdnje da je taj plan rađen u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, kojim predsedava demokratski ministar Vuk Jeremić. Samardžić je uzvratio da mu Tadić podmeće stav o podeli Kosova, za koju se nikad nije zalagao, optuživši ga da unosi smutnju u državnu politiku Srbije na Kosovu i da je Kosovo pretvorio u žalostan predmet izborne kampanje.
U atmosferi takve prljave kampanje o ozbiljnim temama i problemima – kako o Kosovu, tako i o drugima – uopšte se ne može razgovarati, kaže Goran Svilanović, funkcioner Saveta za regionalnu saradnju:
"Moj utisak je da, zapravo, ni jedna ni druga strana ne pristupa ni ovom predlogu ni bilo kom drugom angažmanu u vezi sa Kosovom sa stanovišta jedne ozbiljne vlade. Mi to u ovom trenutku nemamo, čak i tehnička vlada radi ispod nivoa, radi na nivou grupa sukobljenih ministara koji pokušavaju da odgovore istraživanjima javnog mnjenja i interesima stranaka, potpuno dnevno diktiranim. U takvim okolnostima, žao mi je, nemam uslova da ozbiljno razgovaram ni o tom predlogu ni o tome ko je u pravu, a ko nije - da li je to predlog za podelu ili je inspirisan Dejtonom ili Ohridskim sporazumom. U ovom trenutku nema prostora u našoj javnosti za ozbiljan razgovor o ovom dokumentu. Treba sačekati da se izabere vlada koja će se vratiti zajedničkim problemima, ne samo Kosovu nego i svim drugim životnim temama."
Agencija “Strateški marketing” smatra da će Kosovo za građane Srbije biti ključna tema za opredeljivanje na predstojećim izborima. Naime, na pitanje za koga bi se opredelili ukoliko bi na izborima nastupale samo dve koalicije, 44 osto anketiranih odgovorilo je da bi glasalo za “koaliciju za odbranu Kosova”, dok bi 39 odsto podržalo “koaliciju za evropsku Srbiju”.

Dušan Janjić ne veruje u kvalitet domaćih ispipavanja narodnog pulsa i upozorava da su izborni slogani “Kosovo i ”Evropa” – Koštuničina, odnosno, Tadićeva, strateška greška, koja radi u korist Radikala koji rastu na priči “Vi ste lopovi”. Ona se, doduše, ne može dokazati, ali narodu vrlo lepo zvuči jer on oseća socijalne posledice tranzicije i posledice lošega vođstva:
"Izgleda da su radikali prvi osetili da treba pobeći od državno-nacionalnih tema, a takva je i Evropa. Evropa je kao i Kosovo, ako je vaš nacionalni interes Kosovo onda je i Evropa, dakle, vrtite se u istom nivou. Socijalni nivo je nešto drugo i radikali su zaigrali upravo na socijalnom nivou."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG