Dostupni linkovi

Politika Crnogorske partije Srbije


Nenad Stevović
Nenad Stevović

U intervjuu za RSE predsjednik novoformirane Crnogorske partije Srbije, Nenad Stevović, govori o motivima za ulazak u politiku, ideološkoj orijentaciji Crnogorske partije i komentariše predsjedničku kampanju u Crnoj Gori.

RSE: Javnosti u Crnoj Gori poznati ste kao predsjednik udruženja Crnogoraca Srbije - Krstaš. Sada ste zaplovili političkim vodama. Koji je bio osnovni motiv za ulazak u politiku?

STEVOVIĆ: Mislim da je sazrjelo vrijeme da se u Srbiji formira politička partija koja će uzeti učešće u političkom zastupanju interesa Crnogoraca u Srbiji. Dana 18. februara 2008. godine, na osnivačkoj Skupštini, donesena je odluka da se formira Crnogorska partija. Predali smo dokument 22. februara u nadležno Ministarstvo, a 13. marta je ministar Milan Marković donio rješenje o formiranju političke partije.

Nikada do sada u nezavisnoj državi Srbiji nije formirana politička partija koja se zalaže za zaštitu i unapređenje interesa crnogorske nacionalne zajednice u okviru države Srbije. Ali, život je sve bogatiji i dinamičniji i današnji procesi integracija, ali i poštovanja kulturne različitosti, omogućavaju građanima Srbije svih pripadnosti da promovišu vrijednosti karakteristične za svoje matične narode i države, poštujući i njegujući vrijednosti karakteristične za svoju novu domovinu.

Mnogi naši sunarodnici su odavno uključeni u izgradnju i razvoj srpskog društva, jer bez crnogorskog nasljeđa, kojeg su donijeli Crnogorci u Srbiju, pa i sama Srbija bi bila siromašnija, pošto je niz crnogorskih naučnih, kulturnih i drugih dostignuća, posebno u XX vijeku, ostvareno i uz pomoć srpskih univerziteta, klinika, instituta, slikarskih i muzičkih akademija. To su sve vrijednosti koje nas spajaju. Možda upravo i zbog toga, a posebno tokom postojanja zajedničke države, nije bilo pokušaja da se ova ogromna intelektualna i kreativna snaga crnogorskih iseljenika u Srbiji objedini sa ciljem da se autentičnost crnogorskog duha ne izgubi. Ne zaboravimo da je i moto Evropske unije - Ujedinjeni u različitostima.

Crnogorska partija ima kao svoj primarni zadatak da objedini intelektualnu, kreativnu i istorijsku energiju u cilju unaprjeđenja odnosa Srbije i Crne Gore, kao i ostvarivanje evropske budućnosti za Srbiju...

Crnogorska partija ima kao svoj primarni zadatak da objedini intelektualnu, kreativnu i istorijsku energiju u cilju unaprjeđenja odnosa Srbije i Crne Gore, kao i ostvarivanje evropske budućnosti za Srbiju. Kao i sve druge partije na političkoj sceni Srbije i Crnogorska parija ima određen politički profil. Mislim da nije potrebno mnogo razmišljati kakav to može biti profil, ako imamo u vidu da je liberalna ideja u Crnoj Gori nastala u crnogorskoj prijestolnici Cetinje i da je cetinska ideja liberalizma, i personalnog i društvenog, upravo dovela do toliko željene nezavisnosti Crne Gore, ali nikako ne smijemo zaboraviti i do nezavisnosti Srbije. Građani Crne Gore su podarili nezavisnost i nama građanima Srbije. Pošto nema ljepšeg poklona od slobode i od nezavisnosti, Crnogorska parija je nastala upravo na tim vrijednostima koje je afirmisao i sam crnogorski narod.

Naš generalni politički pravac jeste da podržimo snage u Srbiji koje se zalažu za pridržavanje Evropskoj uniji i dugim zapadnim alijansama, ne samo zbog toga što je to najbolje rješenje za Srbiju, već i zbog toga što primjećujemo da je i naša matica Crna Gora samo imala koristi od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, kao i od Partnerstva za mir. Konačno, nama je cilj i želimo da obje naše države budu zajedno u Evropskoj uniji, jer ćemo onda biti bez granica, kako između sebe, tako i između drugih evropskih država.

RSE: Da li ćete nastupiti na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji?

STEVOVIĆ: Donijeli smo odluku da nastupimo na parlamentarnim izborima. Počeo je proces prikupljanja potpisa. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i mislimo da bi to bila velika stvar za našu partiju, da nepuni mjesec ili dva nakon osnivanja apliciramo na parlamentarnim izborima i da se pojavimo sa listom Crnogorske partije.

Donijeli smo odluku da nastupimo na parlamentarnim izborima...

RSE: Znači samostalno - ne u koaliciji?

STEVOVIĆ: Da, samostalno.

RSE: Pretpostavljam da pratite predsjedničku kampanju u Crnoj Gori, pa me interesuje, ovoga puta ne iz pozicije političkog predstavnika Crnogoraca, već kao Crnogorca koji živi u dijaspori, kako ocjenjujete kampanju u Crnoj Gori i kakav bi trebao biti predsjednik Crne Gore po vama?

STEVOVIĆ: Kao pripadnik dijaspore i kao neko ko se aktivno bavi pitanjem dijaspore, istako bih jednu veliku novost koja se pojavila na ovim izborima, a mislim da je veoma važna sa više aspekata za mladu demokraciju, kao što je crnogorska, ali i za njene birače. Sva tri najjača kandidata za predsjednika Crne Gore, pa čak i onaj četvrti koji ne priznaje državu čiji predsjednik želi biti, imaju svoje izborne web sajtove posvećene samo i isključivo njihovim predsjedničkim kampanjama. Pozvao bih sve birače u Crnoj Gori da ih pretraže i ispitaju programe i da pošalju pitanja kandidatima. Sva četiri sajta su profesionalno urađena. Ovo jeste kvalitativni pomak naprijed za crnogorsko društvo.

Sve je manje guslanja, priče o nebeskim narodima, traženja starijeg brata u susjedstvu koji će da brine za "malu, nesposobnu Crnu Goru". Sve ovo je ipak dokaz o sazrijevanju društva...

Danas se moraju kandidati potruditi, ako žele da osvoje svaki glas. Ovo značajno doprinosi i transparentnosti kampanje. Na taj način je vidljivo u kom pravcu se pomjera debata u crnogorskom društvu. Po mom mišljenju, debata se sve više i više pomjera u pravcu evro-integracija, evropskih standarda, osavremenjavanja društva i borbe za reforme. Sve je manje guslanja, priče o nebeskim narodima, traženja starijeg brata u susjedstvu koji će da brine za "malu, nesposobnu Crnu Goru". Sve ovo je ipak dokaz o sazrijevanju društva.

Neki od programa su detaljniji, neki su samo fraze bez ikakvog sadržaja, dok su neki samo paravan program koji služi da prikrije pravu prirodu nekog predsjedničkog kandidata - nalik na tip kampanje Vuk u janjećoj koži - koju sprovode radikali u Srbiji. To je posebno vidljivo u kampanji predsjedničkog kandidata Andrije Madnića, koji pokušava da prikrije svoje ekstremističko lice, velikosrpski program, kao i da prikrije prezir prema nezavisnosti i Ustavu upravo one države čiji predsjednik želi da postane.

Iz ugla dijaspore mogu reći da su nama prihvatljivi samo oni predsjednički kandidati koji u potpunosti prihvataju nezavisnost Crne Gore i rezultate referenduma, koji prihvataju nje Ustav, poštuju njene zvanične simbole, koji poštuju međuvjerski i religijski sklad u Crnoj Gori. Sve ostalo je pitanje ličnih preferencija i to je pitanje za svakog glasača ponaosob.
XS
SM
MD
LG